Get Adobe Flash player

Átdolgoztuk a fejlesztési terveket

Egy éve lesz lassan, hogy az önkormányzatoknak le kellett adniuk azokat a fejlesztési terveiket, amelyeket a megyei önkormányzat jóváhagyásával működő úgy nevezett TOP kiírásokon szeretnének megvalósítani.

A Bács-Kiskun megyei önkormányzatok rengeteg projektötletet adtak le. Jellemző, hogy ezek összköltsége több volt, mint az ország összes önkormányzatára jutó keret. A szakemberek átnézték a projektötleteket, és meghatározták, hogy mely projektötletek esnek ki a TOP kiírásokból, és más forrásból (Vidékfejlesztés, EFOP, TAO, Kisfaludy Program, stb.) valósíthatóak meg.

Időközben a TOP kiírás tervezete is egyre tisztul, így a megyei önkormányzat elnöke egy online konferencián adott tájékoztatást a jövőbeli munkáról. Mint kiderült, minden járásban lesz egy úgy nevezett „zászlóshajó” projekt. Ez egy teljesen új dolog, még nem is tiszta a menete, azonban nagyon jónak tűnik, hogy a Bajai Járásban ez az útépítés, útfelújítás lesz. Az ezzel kapcsolatos feladatokat már el is végeztük, felmértük a falu összes utcáját (hossz és négyzetméter, költségbecslés, utca funkciójának megadása, stb.) és indoklást adtunk le az egyes szakaszok mellé.

Felmerült ugyanakkor, hogy mivel több projektötlet is kiesik a TOP pályázati kiírásokból, így új ötleteket is le lehet adni. Ezt követően a képviselők, bizottsági tagok részvételével egy online fórumon beszéltük meg, hogy milyen új ötletek merülhetnek fel. Az új ötletek az alábbiak:

-          Szolgáltató ház kiépítése a hivatal melletti faházak helyén: a családsegítő, illetve a házi segítségnyújtás részére egy új épületet építenénk a két faház helyén, irattárral, tárgyalókkal, irodákkal, stb.

-          Óvoda bővítése és egy nagyobb tornaszoba kialakítása: a gyermeklétszámra tekintettel látszik, hogy szükség van még egy csoportszoba kialakítására, illetve a keleti szárny belső átépítésével, egyes helyiségek áthelyezésével egy nagyobb tornaszoba kialakítására.

-          Parkolók kialakítása a faluközpontban, illetve buszmegállók cseréje: a faluközpontban mindkét oldalon (kiemelve a Sárköz étterem és környékét, illetve a központi buszmegálló – Posta közötti szakaszt)  parkolók kialakítása, buszmegállók cseréje, kerékpártárolók, információs és utcanév táblák kihelyezése.

A többi projektötletünk közül továbbra is megtartható a Szabadidőpark és környékének fejlesztése, az „okos település” kialakítása, az iskola felújítása, sportcsarnok építése, stb. Mindezek mellett a zászlóshajó pedig az útépítés, útfelújítás.

Jelenleg a beérkezett anyagokat értékelik, reméljük a projektötleteinket nagy részben el tudják majd fogadni, hisz ez az alapja a későbbi pályázatok benyújtásának.

Felső Róbert

polgármester

Share