Get Adobe Flash player

Látnivalók. Séta a faluban

Érsekcsanád egészen rendkívüli adottságokkal rendelkezik. A környék természeti látványosságai között kiemelt helyen szerepelnek a Duna folyam és a Gemenci erdő páratlanul szép vízparti tájai. A homokos, zátonyos folyópart fürdésre, horgászatra, az ártéri erdők kirándulásra, vadászatra nyújtanak lehetőséget.

A község szabadidőparkjában tartott rendezvények sok vendéget hívogatnak. A csanádi rétes, a halászlé és finom borok - a helybéliek vendégszeretetével párosulva - vonzóvá teszik a települést a gasztronómia kedvelői számara is.

A falu fő látnivalóit a kétszáz éves múltra visszatekintő épületei határozzák meg.

Református templom: A Deák Ferenc utcában található az 1812-ben, késő barokk stílusban épült református templom, melynek homlokzata és szép vonalú sisakkal koronázott tornya a falukép meghatározó eleme. A templom mellett áll a református parókia, melyet 1863-ban Baksay Sándor későbbi református püspök, író, műfordító és néprajzkutató vezetésével emelt az akkori református gyülekezet.

Katolikus templom: Nem messze innen, a Dózsa György úton található a Keresztelő Szent Jánosról elnevezett római katolikus templom, mely 1836-ben épült. Érdekesek ólomüveg ablakai, a fából készült csillárja, és a - nemrég felújított - 150 éves orgonája.

Védőangyal szobor: A községi könyvtár szép épülete előtt álló Védőangyal-szobor Mónus György egykori tengerészkapitány fából készült alkotása.

Tájház: A Deák Ferenc utca 29. szám alatt található a Tájház, mely 1905-ben épült. A ház utca felöli homlokzata is a kor hangulatát tükrözi. Vályogból épült falai, korhű berendezési tárgyai eredetiségükkel elvarázsolják a nézelődőt.

Tumbarikum: A Széchenyi utca elején található a Tumbarikum, amely egy új építésű tipikus érsekcsanádi parasztház. Az épület és az udvar kialakítása, berendezése a múltat idézi.

Világháborús emlékművek: Az első és a második világháború sok csanádi katona életét oltotta ki. A hősi áldozatok neveit a Községháza előtti emlékmű és a katolikus templom előtti kereszt őrzi.

Szabadidő park és Csanád szobor: A falu központjából a Dunához vezető aszfaltúton haladva jutunk el a Szabadidőparkhoz, mely atelepülés és a Duna-völgyi Főcsatorna között terül el. A szabadidőparkban található a fából faragott Csanád szobor.

A négyhektáros parkban tavasztól őszig lehetőség nyílik a strandolásra, futballozásra, röplabdázásra. Itt rendezzük meg minden év augusztus első hétvégéjén a "Csanádi Nyár Napjá"-t, amely a Bajai Halfőző Népünnepély után a környék második legnagyobb rendezvénye. A parkban megrendezett egyéb programok: íjászverseny, fogathajtó verseny, motoros találkozó, Volkswagen-találkozó, lovas-ügyességi verseny.

Gemenci Tájvédelmi Körzet: Érsekcsanád területének nyugati részén 1345 hektár az 1996-ban létrehozott Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozik. Ebből 612 hektár fokozottan védett. A Gemenci Tájvédelmi Körzetet 1977-ben hozták létre abból a célból, hogy Európa legnagyobb egybefüggő ártéri erdejét, annak páratlan egyedi növény- és állatvilágával - feketególyáival, rétisas állományával, több mint 250 madárfajával - megőrizze.


A Duna partról az árvízvédelmi töltésenkiépített kerékpárút vezet déli irányban Bajára, északi irányban a szekszárdi Duna hídhoz. A védgát mellett található a Vajas-torok tanösvény. A mintegy 800 m-es sétaút a Dunával párhuzamosan futó, vízi közlekedésben korábban fontos szerepet játszó Vajas-csatorna holt medre mellett húzódik. Sikeresen telepedtek meg itt a Gemencre kihelyezett hódok. A tanösvény mentén kilátó is található.

 

Share