Get Adobe Flash player

Érsekcsanádi "Bazsarózsa" Néptánc Együttes

Érsekcsanádon 1933-ban, a GYÖNGYÖSBOKRÉTA mozgalom idején alakult először néptánccsoport. Az említett mozgalom Paulini Béla vezetésével indult útjára, az 1930-as évek elején, melynek célja a paraszti kultúra (táncok, népszokások, viseletek.) minél szélesebb körű megismertetése és annak megőrzése volt. Ehhez a mozgalomhoz csatlakozott községünk néptánccsoportja is, 1933-ban Csuka Zsigmond rektor úr vezetése alatt.

Az elmúlt hetvenöt év, olykor nehéz időszakaiban is, az együttes színvonalas műsoraival, állandó résztvevője volt a környékbeli és országos rendezvényeknek, valamint Európa több országában is szerepelt nagy sikerrel.

Az együttes vezetősége fontos feladatának tekinti, az ifjúság minél szélesebb körű megismertetését saját falujuk táncaival, szokásaival, hagyományaival, községük kultúrájának ápolásával.

Műsoraikban:sárközi (érsekcsanádi), erdélyi (marosszéki, bonchidai, kalotaszegi) táncok szerepelnek, a kisebbek pedig kalocsai, rábaközi és a helyi, érsekcsanádi játékokkal és táncokkal ismerkednek.

Érsekcsanádi népviselet

A csoport művészeti vezetői: Mihó Erika és Tóth Zoltán (néptánc pedagógusok)

Az együttes koreográfiáit a Bácska Banda zenekar kíséri.

Tájékoztató

Bazsarózsa Néptánc Egyesület részére 2009. évben kiutalt SZJA 1%-ának felhasználásáról

A 2008. adóévre benyújtott rendelkező nyilatkozatok alapján a 2009. évben az APEH kiutalta SZJA 1 % -os összegét.

Ez alapján az Érsekcsanádi Bazsarózsa Néptánc Együttes 2009. évben 19.430 Ft összegű támogatásban részesült, melyért ezúton is köszönetet mondunk minden felajánlónak.

A kiutalt 1 %-os összeg 30%-át a jogszabály szerint működési célra, 70%-át pedig cél szerinti tevékenységre lehet fordítani.

A kiutalt összeg 30%-át 5829Ft-ot a bank, és postaköltség fedezetére fordítottuk. A 70%-ot 13601.-Ft-ot pedig az egyesület rendezvényekre való felkészüléséhez igénybevett előadóművészi tevékenység finanszírozására. (Falunap, Szüreti felvonulás, Idősek Napja, Fogathajtó rendezvény, Bácska Vágta stb.)

Érsekcsanád, 2010. november 25.

Felső Róbert
Egyesület elnöke Összeállította: Mihó Erika és Tóth Zoltán

Share