Get Adobe Flash player

Testvérkapcsolatok

Érsekcsanád Községnek két testvértelepülése van: a németországi Markt Kastl és az írországi Ballylanders.

Markt Kastl

Érsekcsanád Község Képviselő-testületének 221/2008. (IX.15.) számú határozata alapján Felső Róbert és Stefan Braun polgármesterek 2008. december 02-án a németországi Kastl településen írták alá a testvérkapcsolatról szóló megállapodást, melyet hosszas előkészítés, valamint a két település delegációinak többszöri látogatása előzött meg.

Kastl neve már a 9-10. évszázadban megjelenik, a kolostor alapítása az 1098. évre tehető. A település történelmének egyik legkiemelkedőbb időpontja 1319, amikor Ludwig bajor császár itt tartózkodott. (Ez idő alatt halt meg Anna nevű lánya, akinek mumifikált testet a templom oldalsó szárnyában temették el.) Miután a helyi vezető, Seyfried Schweppermann segítségével legyőzték az ellenséges erőket, a császár 1323-ban vásárjogot adott a településnek, innen a település nevének kiegészítése: Markt. A középkorban Kastl folyamatosan fejlődött, bár több nehézséggel kellett megküzdeni: árvizek romboltak, leégett az apátság, pestisjárvány tizedelte a lakosságot.

1958-ban a magyar emigránsok gyermekeinek továbbtanulása érdekében a várban iskolát hoztak létre: itt alapították meg Németország egyetlen magyar gimnáziumát.

A település jelenlegi területe 64,83 hektár, a lakosság száma 2.399 fő.

A megállapodás:

 

Ballylanders

Ballylanders az írországi Limerick megyében fekszik. A testvérkapcsolat kialakítását az alapozta meg, hogy az Ír-Magyar Kulturális és Gazdasági Egyesület elnöke érsekcsanádi származású, s az ő segítségével kereste meg Limerick megye elnöke, John Gallahue, az érsekcsanádi önkormányzatot.

A Limerick megyei vezetés 2009. márciusában érkezett Érsekcsanádra, és megkezdték a tárgyalásokat a testvérkapcsolat kialakításának lehetőségeiről, májusban pedig Érsekcsanádról utazott delegáció Írországba, ekkor írták alá a testvértelepülési megállapodást, amit a képviselő-testület a 110/2009. (V.29.) számú határozatával hagyott jóvá.

2009. októberében John Gallahue már mint Ballylanders polgármestere vezette az ír delegációt Érsekcsanádra, a Szüreti Felvonulásra. Nagy örömünkre elkísérte őt Limerick megye új elnöke is.

Az ír küldöttség első látogatása Érsekcsanádon:
http://www.youtube.com/watch?v=pOcCnuk7W8s

Az érsekcsanádi küldöttség Írországí útjáról készült összeállítás:
http://www.youtube.com/watch?v=gwM32S8y38s

 

Share