Get Adobe Flash player

Polgármesteri köszöntő

Érsekcsanád Község Önkormányzata nevében tisztelettel köszöntök minden látogatót, aki a világhálón barangolva meglátogatja községünket. Bízom benne, hogy honlapunkat böngészve számos hasznos információt találnak, s így képet kaphatnak Érsekcsanád történelméről, közéletéről, eseményeiről, valamint gazdasági életéről.

Érsekcsanád község az 51-es számú főút mentén, Bajától hat kilométerre északra, a Duna mellett helyezkedik el. A település tipikus "sárköz" jellegű, mind a gazdálkodás, mind a kulturális hagyományok magukon viselik ennek jegyeit. Az ártéri fokgazdálkodás, a halászat ma is él, ennek eredményeképpen szinte minden héten jut hal a csanádi családok asztalára. A Bazsarózsa Néptánc Egyesület gyönyörű sárközi viseletét pedig messze földön, Európa számos országában is megcsodálták már.

A község kulturális élete pezsgő. A kisebb programok mellett több nagy rendezvénnyel is várjuk az idelátogatókat, mint a Halsütő Fesztivál, a Csanádi Nyár Napja, a Folklór Est, a Szüreti Felvonulás és a Karácsonyi Koncert. A sportéletet alapjában véve a labdarúgás határozza meg, de nagyon erősek a lovas hagyományok is, így évente több lovas ügyességi és fogathajtó versenyt is szervezünk.

Érsekcsanád fő közösségi tere a Szabadidő Park, ahol gyönyörűen ápolt és gondozott környezetben találkozhatnak, süthetnek-főzhetnek a helybéli és a távolabbi vidékekről érkező baráti társaságok. Itt kerülnek megrendezésre a szabadtéri rendezvényeink is. A községben tudatos és tervezett virágosítást folytatunk, így Érsekcsanád három éve eredményesen részt vesz a "Virágos Magyarországért" versenyben.

A fő turisztikai vonzerő a Veránka-sziget, mely a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi területe. Az itteni ártér és a holtágak élővilága sok látogatót rabul ejtett már. Számos vadász is megfordul Érsekcsanádon, hisz ez a terület a Gemenc szerves részeként változatos vadvilágot kínál. A szigeten található a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat tulajdonát képező szálláshely, mely a pihenésre és az aktív szórakozásra egyaránt lehetőséget nyújt az ide érkezőknek, hisz a környéken csónakázni, túrázni, kerékpározni és horgászni is lehet.

Községünknek két testvértelepülése van, az egyik a németországi Kastl, a másik az írországi Ballylanders. Mindkét településsel szoros kapcsolatot ápolunk, lehetőségünk szerint évente többször is látogatjuk egymás rendezvényeit.

A virtuális látogatóinknak kellemes időtöltést kívánok. Ha az itt szerzett információk felkeltették érdeklődésüket, akkor álljanak meg nálunk, ismerjék meg Érsekcsanádot, kóstolják meg a csanádi halétkeket és a finom rétesünket! Várjuk Önöket szeretettel!

Felső Róbert
Érsekcsanád Község polgármestere

Share