Get Adobe Flash player

Természeti értékek

A Kiskunság déli végén fekvő területet korábban tarka vegetáció borította, a magasabb részeket egykor gyöngyvirágos tölgyesek, a Duna hordalékából épült homokbuckák mentét ligetes pusztai tölgyesek és fehérnyarasok jellemezték. A természet teremtette törékeny egyensúlyt az elmúlt évszázadok erdőirtása és a túllegeltetés megbontotta, hatására a futóhomok nagy területen megindult. A XIX. század második felétől végzett homokmegkötés a második világháborút követő erdősítésekkel fejeződött be. A telepített akácosok, erdei- és feketefenyvesek nemcsak a táj jellemző képét, hanem az eredeti növényvilágot is átalakították, amelynek maradványai mára csak kisebb foltokban maradtak fenn. Ezek közé tartozik az Érsekcsanád nyugati határában fekvő, mintegy két hektár területű és helyi védettséget élvező tölgyes, amelynek évszázados fái átmenetet képeznek a gyöngyvirágos és a pusztai tölgyesek között.

Az itt tenyésző kocsányos tölgyek közel százévesek. A szárazság miatt az aljnövényzetből napjainkra eltűnt a gyöngyvirág, helyét az erdei ibolya, az erdei gyöngyköles, a mélyebb részeken a hamvas szeder és a siskanádtippan foglalta el. A tisztásokon a sédkender, a magyar szappangyökér, a mécsvirág és a nagy csalán mellett megtalálhatjuk az erdei szellőrózsát, a gumós kőtörőfűt, a selymes boglárkát, a széleslevelű salamonpecsétet, az enyves zsályát és a ligeti perjét is.

Érsekcsanád külterületének nyugati szeglete a Rezéti Duna által körülölelt Veránka-sziget, mely az európai illetve világhírű Gemenc szívében található. A terület Gemenci Tájvédelmi Körzet néven 1977 óta természetvédelmi oltalom alatt áll, 1996-ban pedig a legmagasabb szintű védettségi szintre került, mint a Duna-Dráva Nemzeti Park része.

A mintegy 1000 hektár nagyságú Veránka-sziget madártávlatból egy pillangó fél szárnyát formázza meg. Bátran mondhatjuk, hogy a sziget a Gemenci tájegység gyöngyszeme.

A terület élővilága - főleg faunisztikai szempontból - rendkívül gazdag, több veszélyeztetett fajnak nyújt menedéket. A Gemencen található a világ legsűrűbben lakott fekete gólya fészkelő állománya (40-50 pár). A fekete gólyához hasonlóan vörös könyves rétisas és barnakánya ugyancsak jellemző madara a vidéknek.

A dunai mellékágak a nemzeti park vízi bemutató útvonalai, amelyek evezős vízi járművel szinte szabadon látogathatók. Egy ilyen túra alkalmával számtalan vízimadárral találkozhatunk: a parti növények rejtekében nagy és kis kócsagok, szürke gémek, bakcsók, jégmadarak bújnak meg. Ugyancsak állandó látogatói a dunai mellékágaknak a vadászberkekben igen nagyhírű gímszarvas és vaddisznó. Szerencsés esetben ezen impozáns nagyvadak iszapban történő dagonyázásában, fürdőzésében is gyönyörködhetünk.

A szárazföldi területek látogatása csak a Nemzeti Park által megszabott rendben történhet, így erről előtte tájékozódjunk. Színes lehetőségek állnak rendelkezésre: erdei kisvasút, erdei tanösvények, kilátók. A Duna bal parti része Bajáig szabadon látogatható, az árvízvédelmi töltésen a szekszárdi Szent László hídtól Mohácsig kerékpárúton is közlekedhetünk.

Az erdő mélyén, az embertől elhúzódva élik rejtett életüket a szintén különlegességnek számító vadmacska családok, rókák és borzok. Az utóbbi időben egy mesterséges visszatelepítésnek köszönhetően újra megtalálható itt az európai hód, és mintegy 100 év szünet után természetes úton visszafoglalta élőhelyét az aranysakál - népies nevén nádi farkas. Alkonyattájt hallva őket beleborzonghatunk félelmetes vonításukba, amelytől már igen elszokott az elvárosiasodott fülünk.

A terület növényvilága az árvizek miatt nem igazán dúskál különlegességekben, bár sok helyen találkozhatunk fekete galagonyával, őszi kikericcsel, kornistárniccsal, gyöngyvirággal. A táj igazi varázsát mégis az erdők és vizek találkozásának csodálatos harmóniájától kapja.

Vadászati lehetőség: szarvas, vaddisznó. Előzetes egyeztetés a Gemenc Zrt. bajai irodájában.

Horgászati lehetőség: napi jegyek a bajai horgászegyesületnél válthatók. Megismerhetjük a rezéti hivatásos halászok és a dunai kisszerszámos halászok ősi halászati módszereiket is (varsázás, kecézés, dobóhálózás, millingezést stb.).

Étkezési lehetőség: előzetes bejelentkezés alapján a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat veránkai üdülőjében.

A képeket Felső Barnabás készítette:

Share