Get Adobe Flash player

Meghosszabbították a határidőt a kutak bejelentésére

2018. december 12-én az Országgyűlés elfogadta a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényt módosító 2018. évi CXXI. törvényt, amely 2018. december 21. napján hatályba is lépett, és amely a következőket tartalmazza:

A vízgazdálkodási bírság megfizetése alól mentesül az a létesítő vagy üzemeltető, aki 2018. december 21-ét megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet kutat, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2020. december 31-ig kérelmezi.

A fentiek alapján az ingatlanokon található engedély nélkül létesített fúrt, vagy ásott kutakra a bejelentési kötelezettség továbbra is érvényben van, azonban a bírság kiszabásának mellőzését 2020. december 31-re módosították.

A törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelet megalkotása is várható a 2019. év folyamán, amely az eljárás részletszabályait írja majd elő, ezért célszerű az eljárást a végrehajtási rendelet ismeretében megindítani, amely várhatóan anyagi és adminisztratív terhet fog az érintett tulajdonosok/üzemeltetők válláról levenni. Amint ez megtörténik, tájékoztatást fogunk adni az újságban.

Kérdés vagy az engedélyeztetés kapcsán továbbra is állunk a lakosság szíves rendelkezésére személyesen ügyfélfogadási időben, a 466-122-es telefonszámon, vagy a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen.

dr. Juhász Péter jegyző

Share