Get Adobe Flash player

Képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve - 2019. július 25.

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

28/2019.                                J e g y z ő k ö n y v

 

Készült:


Az ülés helye:

Érsekcsanád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2019. július 25. napján tartottnyilvános üléséről.

Az Érsekcsanádi Polgármesteri Hivatal díszterme az Érsekcsanád, Dózsa György út 77. szám alatt.

Az ülés kezdetekor jelen vannak:

Felső Róbertpolgármester, Kellner Tamás, Horváth Ferenc, Takácsné Kellner Mária képviselők.

Tanácskozási joggal jelen van:

dr. Juhász Péter jegyző

Meghívottként jelen vannak:

Tumbász István Ferencné bizottsági tag

Somogyi Katalin bizottsági tag

Molnárné Agócs Éva bizottsági tag

Kucsora Krisztián bizottsági tag

Heipl József NNÖ elnöke

György Erika óvodavezető

Kissné Horváth Zsuzsanna művelődésszervező

Érdeklődő választópolgárok:

xxx

       

Jegyzőkönyvvezető: Geiger Zoltán köztisztviselő

 

Felső Róbert polgármester: Köszöntök mindenkit mai nyilvános ülésünkön. Megállapítom, hogy az ülés kezdetén 3 képviselő és a polgármester van jelen, ez összesen 4 fő, a képviselő–testület határozatképes. Veszteg Zsolt alpolgármester úr és Csák József képviselő úr előre jelezték, hogy nem tudnak részt venni a mai ülésen. A napirendi pontokkal kapcsolatban módosító javaslatom van: Javasolom 8. napirendi pontnak felvenni a "Beszámoló a Települési Értéktár Bizottság 2019. évi I. félévi munkájáról" című pontot, 9. napirendi pontnak felvenni "A talajterhelési díjról szóló rendelet módosítása" című pontot, 10. napirendi pontnak felvenni "A "helyi identitás és kohézió erősítése" TOP-5.3.1-16. pályázati felhíváshoz kapcsolódó falukönyv, falunaptár nyomtatása, videó felvételek készítése" című pontot, 11. napirendi pontnak felvenni a "Deák Ferenc utcai BM pályázat kérelem támogató okirat módosítása" című pontot. Így 12. napirendi pont lenne az "Egyebek" napirend. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a nyilvános ülés napirendjét az előbb elhangzott módosítással elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 4 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

226/2019. (VII.25.) Kt. sz. határozat

 

Nyilvános ülés napirendjének elfogadása

 

1/A. Beszámoló a legutóbbi rendes ülés óta eltelt eseményekről

   B. Jelentés a lejárt határidejű határozatokról

Előadó: Felső Róbert polgármester 

2. Tájékoztató az adóbevételek alakulásáról

           Előadó: dr. Juhász Péter jegyző

3. A2019. évi segélykeret felhasználásának alakulása

Előadó: Felső Róbert polgármester

4. 2019. évi szociális tűzifa pályázat

Előadó: Felső Róbert polgármester

5. Óvodavezetői beszámoló

Előadó: György Erika intézményvezető

6. Széchenyi u. útfelújítása közbeszerzéshez kapcsolódó döntés

Előadó: Felső Róbert polgármester

7. Ellátási szerződés módosítása

Előadó: Felső Róbert polgármester

8. Beszámoló a Települési Értéktár Bizottság 2019. évi I. félévi munkájáról

            Előadó: Felső Róbert polgármester

9. Atalajterhelési díjról szóló rendelet módosítása

            Előadó: Felső Róbert polgármester

10. A"helyi identitás és kohézió erősítése" TOP-5.3.1-16. pályázati felhíváshoz kapcsolódó falukönyv, falunaptár nyomtatása, videó felvételek készítése

            Előadó: Felső Róbert polgármester

11. Deák Ferenc utcai BM pályázat kérelem támogató okirat módosítása

            Előadó: Felső Róbert polgármester

12. Egyebek

 

Intézkedést nem igényel

 

1/A. napirendi pont

Beszámoló a legutóbbi rendes ülés óta eltelt eseményekről.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Csősz Lajos Csaba képviselő megérkezett, a képviselő-testület létszáma 5 főre változott.)

 

Felső Róbert polgármester: Elkészült a művelődési ház energetikai korszerűsítése és az átadás is megtörtént. Azóta már volt egy lakodalom, és nagyon jó visszajelzések érkeztek a rendszerrel kapcsolatban. A jelenlegi hálózat is bírta a terhelést, de azt hozzáteszem, hogy arról is beszéltünk, hogy nem akkor lesz a gond, amikor nyáron 30 fokból kell csinálnunk 25-26 fokot, hanem télen, amikor a mínusz 10 fokból kell majd plusz 25-26 fokot. Az amper növelést megrendeltük, de még nem jeleztek vissza.

Voltam Németországban előkészíteni a mostani kiállítást. Útközben Ausztriában megálltam egy kempingnél, amelyik ugyanolyan Natura 2000-es területen van, mint ahol a miénk is lenne, ugyanolyan önkormányzati és ugyanolyan árvízzel veszélyeztetett területen van. A sátrak mellett a szálláshelyek egy hordószerű épületben vannak két ággyal. Ez Ausztriában telt házzal működik. A falunapra jönnek Ausztriából és Németországból is vendégeink. Voltam még Németországban az ottani Leader-egyesületnél, ahol örültek annak, hogy nyertes lett az a pályázat, amelyben a művelődési ház tetejét fel lehet újítani. Ez az a pályázat, amelyben a mi művelődési házunk tetejét a két Leader-egyesület együttműködésben fogja felújítani, ami azt is jelenti, hogy a művelődési házunk teteje a Leader-egyesület tulajdonába fog kerülni. Az 5 éves fenntartási idő után átadják majd nekünk. A két egyesület hamarosan elkészítteti a kiviteli terveket. Az augusztusi ülésünkre majd el is jönnek a magyar Leader-egyesület munkaszervezetének vezetői, és hozunk majd néhány határozatot. A németek ahhoz ragaszkodtak, hogy amikor elkezdődik a munka, akkor minden papírral kéthavonta meg kell jelennünk elmondani, hogy hogyan állunk, ott előttük aláírom én, aláírja Kastl polgármestere, Stefan, és ők akkor bevállalják, hogy mehet az egész. Amennyiben ez nem működne így, akkor kilépnének az együttműködésből. Ahogy az előbb mondtam, az első a kiviteli tervek elkészíttetése, amelyek várhatóan decemberre vagy januárra készülnek el. Mivel ezek a szervezetek nem közbeszerzés kötelesek, ezért csak 3 árajánlatot kell, hogy bekérjenek. Januárban köthetnek egy szerződést a kivitelezővel, és tavasz környékén kezdődhet a munka. Ez azt is jelenti, hogy a munkák idejére a mostani hűtő-fűtő berendezést le kell majd szerelni. Időközben kiderült a Magyar Falu pályázatunk nyertessége. Ebben megvalósul többek között a hang és fénytechnika, amelynek a kábelei ugyancsak a tetőtérben fognak futni. Így egy eljárásban fogják azokat a kábeleket is lefektetni. Ezekkel a munkákkal véleményem szerint a környék legjobban felszerelt művelődési háza lesz az érsekcsanádi.

Főépítész asszony hamarosan ad egy árajánlatot a településképi rendelet felülvizsgálatára. Emiatt a jövő héten tartunk majd egy rendkívüli ülést. Azon az ülésen a veszélyes fák bevételezéséről is tudunk majd dönteni. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a beszámolót elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

227/2019. (VII.25.) Kt. sz. határozat

 

Beszámoló a legutóbbi rendes ülés óta eltelt időszak eseményeiről

 

A képviselő-testület a legutóbbi rendes ülés óta eltelt időszak eseményeiről szóló beszámolót elfogadja.

 

Intézkedést nem igényel

 

1/B. napirendi pont

Jelentés a lejárt határidejű határozatokról.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

(Felső Róbert polgármester úr ismertette a képviselő-testület tagjaival az előterjesztésben foglaltakat.)

 

Felső Róbert polgármester: Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a jelentést elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

228/2019. (VII.25.) Kt. sz. határozat

 

Jelentés a lejárt határidejű határozatokról

 

A képviselő-testület elfogadta a jelentést a lejárt határidejű határozatokról.

 

Intézkedést nem igényel

 

2. napirendi pont

Tájékoztató az adóbevételek alakulásáról.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester: Megkérem jegyző urat, hogy mondjon néhány szót arról a mondatról az előterjesztésben, amiről beszéltünk.

 

dr. Juhász Péter jegyző: Aki befizette az egész évi díjat, annak a második félévi összege túlfizetésként jelentkezik addig, amíg nem lesz esedékes.

 

Felső Róbert polgármester: Akkor ez tulajdonképpen úgy teljesült, hogy mégsem teljesült. A számlánkon van a pénz, de bevételként még nem lehet lekönyvelni.

 

dr. Juhász Péter jegyző: Igen. Szeptember végén lesz olyan adat, amelyik reális képet mutat majd.

 

Felső Róbert polgármester: Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, térjünk át a következő napirendi pontra!

 

3. napirendi pont

A 2019. évi segélykeret felhasználásának alakulása.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester: Jelenleg még van 3.000.000 Ft-unk az év második felére. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, térjünk át a következő napirendi pontra!

 

4. napirendi pont

2019. évi szociális tűzifa pályázat.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester: Ezt a pályázatot minden évben beadjuk és azt gondolom, hogy ez most is beadható. Az igényelhető mennyiséget természetesen meg is igényeljük. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, a határozati javaslat: 1.) A képviselő-testület úgy határozott, hogy  szociális  célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást  igényel a belügyminiszter által meghiredetett pályázat keretében, az alábbiak szerint: a támogatás fajtája: kemény lombos tűzifa, igényelt mennyiség: 256 m3, vállalt önerő: 325.120 Ft. 2.) A képviselő-testület nyilatkozik, hogy a vállalt önerő a rendelkezésére áll.3.) A képviselő-testület vállalja, hogy  a szociális célú tűzifában részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.4.) A képviselő-testület megbízza a polgármestert a pályázat benyújtásával. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

229/2019. (VII.25.) Kt. sz. határozat

 

Települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatás igénylése (Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 3.sz. melléklet I. 9.  pontja szerint)

 

1.) A képviselő-testület úgy határozott, hogy  szociális  célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást  igényel a belügyminiszter által meghiredetett pályázat keretében, az alábbiak szerint:

 

·        a támogatás fajtája: kemény lombos tűzifa

·        igényelt mennyiség: 256 m3

·        vállalt önerő: 325.120 Ft

 

2.) A képviselő-testület nyilatkozik, hogy a vállalt önerő a rendelkezésére áll.

 

3.) A képviselő-testület vállalja, hogy  a szociális célú tűzifában részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.

 

4.) A képviselő-testület megbízza a polgármestert a pályázat benyújtásával.

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő: 2019. július  31.

 

5. napirendi pont

Óvodavezetői beszámoló.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

György Erika óvodavezető: A beszámoló a létszámadatokkal kezdődik. Továbbra is felveszünk 2 és fél éves gyermekeket. Nagy örömre ad okot, hogy ebben az évben elmegy 26 gyermek iskolába, viszont eddig már 33 gyermek be is iratkozott az óvodába. Elképzelhető, hogy meg fogjuk azt érni, hogy nem fogunk tudni felvenni 2 és fél éves gyereket, mert a létszámot betöltjük majd 3 évesekkel. Októberben ez lesz az első statisztika, amikor létszám tekintetében nyugodt leszek. Igazolatlan hiányzás nem volt az óvodában, ami nagyon nagy szó. Írtam a beszámolóba az álláshelyekről is, ami nem változik. 9 óvodapedagógus van, 5 dajka, 1 pedagógiai asszisztens, 1 óvodatitkár és 1 karbantartó. Az óvoda nyitva tartása megváltozott, ami azt jelenti, hogy reggel 6 órától este 5 óráig vagyunk nyitva. Erre van is igény a lakosság részéről. A Difer méréseket a középső és nagycsoportban végezzük, és nagyon jól állunk vele. Ezen mérés alapján kiderül az, hogy hol és kinél milyen hiányosság van. Ezekre különböző fejlesztéseket írunk. A következő részből kiderül, hogy melyik csoportban hány tanköteles gyermekünk van, és abból hányan mentek el iskolába. Azon gyermekek esetében, ahol a tanköteles gyermek még az óvodában marad, ott találkozott a szülői kérés az óvodapedagógus véleményével. Természetesen azt is tudjuk, hogy változott a köznevelési törvény, ezért a továbbiakban ez már nem történhet meg. A szakmai munkaközösségünk dolgozik, Kanyarné Kiss Helga vezetésével. Kézműves szakkörünk és egy játékos mozgásfoglalkozás is működik az óvodában. A szülőkkel hagyományosan jó kapcsolatot ápolunk. A gyermekjóléti szolgálattal, a háziorvossal és a védőnőkkel szintén jó a kapcsolatunk. A szakértői bizottsággal és a nevelési tanácsadóval jól összedolgozunk, és sok segítséget kapunk tőlük. Terveink és elképzeléseink között szerepel, hogy a boldogság óra programot folytassuk. Felülvizsgáltuk a pedagógiai programunk mozgás fejezetét, ami egy kiemelt cél volt az év elején. Nagy szükségünk lenne egy konyhai kisegítőre akár kisebb óraszámban. A terveinkhez beírtam az ipari mosógép megvásárlását, és a mozgásfoglalkozáshoz szükséges eszközeinket is pótolni kellene. Ezen kívül a szakkönyvtárunk bővítése is időszerű lenne. Ennyit szerettem volna röviden elmondani.

 

Felső Róbert polgármester: Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, a határozati javaslat: 1.) Érsekcsanád Község Képviselő-testülete az Érsekcsanádi Napköziotthonos Óvoda 2018/2019. évre vonatkozó óvodavezetői beszámolóját elfogadja. 2.) A határozatról az Érsekcsanádi Napköziotthonos Óvoda értesítendő. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

230/2019. (VII.25.) Kt. sz. határozat

 

Óvodavezetői beszámoló elfogadása

 

1.) Érsekcsanád Község Képviselő-testülete az Érsekcsanádi Napköziotthonos Óvoda 2018/2019. évre vonatkozó óvodavezetői beszámolóját elfogadja.

 

2.) A határozatról az Érsekcsanádi Napköziotthonos Óvoda értesítendő.

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: 8 nap

 

6. napirendi pont

Széchenyi utca útfelújítása - közbeszerzéshez kapcsolódó döntés.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester: Felhívott a projektmenedzsment, hogy a Kormány elé került a kérelem és kértek még be egy nyilatkozatot, amit már meg is küldtünk. A felhívás maga ugyanaz, mint ami a múltkor volt. Egy dologban van csak módosulás. Annyit várunk el, hogy a szerződéskötéstől számított 45 napon belül befejezésre kerüljön a munka. A határozati javaslat: Érsekcsanád Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Közbeszerzési Bírálóbizottság által előterjesztett ajánlattételi felhívást elfogadja, és a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény 115. § alapján, a nyílt eljárás szabályai szerint közbeszerzési eljárást indít „Széchenyi utca útfelújítása TOP-1.1.1-16-BK1-2017” címmel. A közbeszerzési eljárás során az önkormányzat az alábbi gazdasági szereplőket hívja fel ajánlattételre: BÁCSKA-LOGISTIK Korlátolt Felelősségű Társaság (6500 Baja, Szegedi út 121.), BEROLÁZ-TECH Generálkivitelező Korlátolt Felelősségű Társaság (6503 Baja, Hadik A. utca 13.) FöldgépTrans Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (6724 Szeged, Vértói út 18/A), Liptai Épitőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségü Társaság (6500 Baja, Nagy István utca 33/E), TABA ÉPKER Építő és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság (6347 Érsekcsanád, Kossuth Lajos utca 8.). Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

231/2019. (VII.25.) Kt. sz. határozat

 

„Széchenyi utca útfelújítása TOP-1.1.1-16-BK1-2017” címmel közbeszerzési eljárás megindítása

 

Érsekcsanád Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Közbeszerzési Bírálóbizottság által előterjesztett ajánlattételi felhívást elfogadja, és a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény 115. § alapján, a nyílt eljárás szabályai szerint közbeszerzési eljárást indít „Széchenyi utca útfelújítása TOP-1.1.1-16-BK1-2017” címmel.

 

A közbeszerzési eljárás során az önkormányzat az alábbi gazdasági szereplőket hívja fel ajánlattételre:

 

1.      BÁCSKA-LOGISTIK Korlátolt Felelősségű Társaság (6500 Baja, Szegedi út 121.)

2.      BEROLÁZ-TECH Generálkivitelező Korlátolt Felelősségű Társaság (6503 Baja, Hadik A. utca 13.)

3.      FöldgépTrans Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (6724 Szeged, Vértói út 18/A)

4.      Liptai Épitőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségü Társaság (6500 Baja, Nagy István utca 33/E)

5.      TABA ÉPKER Építő és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság (6347 Érsekcsanád, Kossuth Lajos utca 8.)

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő: 8 nap

 

7. napirendi pont

Ellátási szerződés módosítása.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester:Technikai jellegű módosításról van szó. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, a határozati javaslat: Érsekcsanád Község Képviselő-testülete az Érsekcsanád Község Önkormányzata, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Irodája közötti - előterjesztésben bemutatott - ellátási szerződés módosításával egyetért, és megbízza a polgármestert annak aláírásával. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

232/2019. (VII.25.) Kt. sz. határozat

 

Cédrus Református Egyesített Szociális Intézményre vonatkozó ellátási szerződés módosítása

 

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete az Érsekcsanád Község Önkormányzata, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Irodája közötti - előterjesztésben bemutatott - ellátási szerződés módosításával egyetért, és megbízza a polgármestert annak aláírásával.

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő: 15 nap

 

8. napirendi pont

Beszámoló a Települési Értéktár Bizottság 2019. évi I. félévi munkájáról.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Kellner Tamás képviselő: A bizottság 2019. első félévében nem ülésezett, így az értékek száma sem változott.

 

Felső Róbert polgármester:A határozati javaslat: Érsekcsanád Község Képviselő-testülete az érsekcsanádi Települési Értéktár bizottság 2019. I. félévi munkájáról készült beszámolót elfogadja. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

233/2019. (VII.25.) Kt. sz. határozat

 

Beszámoló a Települési Értéktár Bizottság 2019. I. félévi munkájáról

 

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete az érsekcsanádi Települési Értéktár bizottság 2019. I. félévi munkájáról készült beszámolót elfogadja.

 

Intézkedést nem igényel

 

9. napirendi pont

A talajterhelési díjról szóló rendelet módosítása.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

dr. Juhász Péter jegyző: Arról van szó, hogy aki rákötött a rendszerre, azt mentesítenénk a talajterhelési díj megfizetése alól már a tavalyi évre vonatkozóan is. Szintén mentesítenénk azokat, akik vállalják, hogy az év végig rákötnek a rendszerre, és ezt igazolják is a bekötést végző vállalkozó által. A cél, hogy minél többen rákössenek a rendszerre.

 

Felső Róbert polgármester: Megérkezett a lista a Bajavíz Kft-től, amely szerint van 20-25 olyan ingatlan, ahonnan a talajterhelési díjat be kellene szedni. Ezek közül van több olyan, ahol 100-200 m3 vízfogyasztásról beszélhetünk, m3-ként 3.600 Ft-os összegben. Ezen ingatlanok tulajdonosainak megadnánk a "menekülési útvonalat", amennyiben rákötnek a rendszerre. A 92 %-os rákötéshez még 8 ingatlan szükséges. Nyilvánvalóan nem az a célunk, hogy a talajterhelési díjból bevételünk legyen, hanem az, hogy a rákötési százalékunk emelkedjen. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a rendelettervezetet elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül megalkotta Érsekcsanád Község Képviselő-testületének 13/2019. (VII.26.) önkormányzati rendeletét a talajterhelési díjról szóló 15/2016. (VIII.31.) önkormányzati rendelet módosításáról.

(A rendelet teljes szövege a jegyzőkönyv mellékletében.)

 

10. napirendi pont

A "helyi identitás és kohézió erősítése" TOP-5.3.1-16. pályázati felhíváshoz kapcsolódó falukönyv, falunaptár nyomtatása, videó felvételek készítése

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester: A helyi identitás és kohézió erősítése című pályázathoz kapcsolódó falukönyv és falunaptár nyomtatása, valamint videó felvételek elkészítésével kapcsolatban megérkeztek az árajánlatok. A legolcsóbb ajánlatot a Gondolatindító Kft. adta Bruttó 1.378.599 Ft-os összegben.

 

Kellner Tamás képviselő: Hány darab készül a falukönyvből?

 

Felső Róbert polgármester: A falukönyvből 100 darab, a falunaptárból 1.000 db. A naptárból minden háztartásba juttatunk 1 darabot ingyenesen. 2021-re kell elkészíteni ezeket a kiadványokat. A következő év arról is szól, hogy a lakosságtól be kell gyűjteni azokat a képeket, amelyeket erre a naptárra rá lehetne tenni. Kérdés, hogy mennyire akarunk 1 évre szóló naptárt csinálni, vagy esetleg olyan naptárt, amilyent Kastl-ban is csináltak, és ami nem 1 évre szól, hanem minden évben lehet használni. A határozati javaslat: 1.) Érsekcsanád Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy a TOP-5.3.1-16-kódszámú "Helyi identitás és kohézió erősítése" című kiírás keretében megvalósuló pályázathoz kapcsolódó falukönyv, falunaptár nyomtatásával, videó felvételek készítésével megbízza a Gondolatindító Tanácsadó, Kiadó és Szolgáltató Kft-t (6500 Baja, Telcs Ede utca 2/B.). 2.) A munka elvégzésének költsége Bruttó 1.378.599 Ft. 3.) A képviselő-testület megbízza a polgármestert a szerződés aláírásával. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

234/2019. (VII.25.) Kt. sz. határozat

 

A TOP-5.3.1-16 kódszámú, “Helyi identitás és kohézió erősítése” című pályázathoz kapcsolódó falukönyv, falunaptár nyomtatására, videó felvételek készítésére megbízás

 

1.) Érsekcsanád Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy a TOP-5.3.1-16-kódszámú "Helyi identitás és kohézió erősítése" című kiírás keretében megvalósuló pályázathoz kapcsolódó falukönyv, falunaptár nyomtatásával, videó felvételek készítésével megbízza a Gondolatindító Tanácsadó, Kiadó és Szolgáltató Kft-t (6500 Baja, Telcs Ede utca 2/B.).

 

2.) A munka elvégzésének költsége Bruttó 1.378.599 Ft.

 

3.) A képviselő-testület megbízza a polgármestert a szerződés aláírásával.

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő: 30 nap

 

11. napirendi pont

Deák Ferenc utcai BM pályázat kérelem támogató okirat módosítása.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester: Zsuzsáék csinálták a Deák Ferenc utca végi BM pályázat elszámolását, ahol kiderült, hogy a műszaki tervek elkészítése soron 48.209 Ft-tal kevesebb volt a számla, mint amennyivel be volt tervezve. Vagy azt csináljuk, hogy erről a pénzösszegről lemondunk, vagy azt mondjuk, hogy az összeget csoportosítsák át a kivitelezés költségére, ami egyébként is drágább lett, mint amit terveztünk. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, a határozati javaslat: A képviselő-testület úgy határozott, hogy az Önkormányzati feladatellátások fejlesztése támogatás tárgyában 404 941 ebr azonosító számmal benyújtott pályázathoz kapcsolódó támogatói okirat módosítását kezdeményezi a Belügyminisztériumnál. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

235/2019. (VII.25.) Kt. sz. határozat

 

Kérelem támogatói okirat módosítása iránt

 

A képviselő-testület úgy határozott, hogy az Önkormányzati feladatellátások fejlesztése támogatás tárgyában 404 941 ebr azonosító számmal benyújtott pályázathoz kapcsolódó támogatói okirat módosítását kezdeményezi a Belügyminisztériumnál.

 

Határidő: azonnal

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

12. napirendi pont

Egyebek.

 

(Felső Róbert polgármester úr a továbbiakban tájékoztatta a képviselő-testület tagjait a sükösdi doktornő által megküldött levél tartalmáról, a Magyar Falu Program keretében meghirdetett "A nemzeti és helyi identitástudat erősítése" című pályázat vizsgálatáról, valamint a "Bölcsődei férőhelyek kialakítás, bővítése" című támogatási kérelem jogosultsági vizsgálatáról)

 

Felső Róbert polgármester: Az Egyesületek napja rendezvény 2019. szeptember 21-én lesz megtartva.

Tájékoztatom a képviselő-testület tagjait, hogy a nyári hónapokban, főleg júliusban és augusztusban eltéríti a kiadásainkat, hogy egy bizonyos munkaviszony után a dolgozók jubileumi jutalomra jogosultak. Ebben az évben nagyon sok ilyen dolgozó van. Ez azt jelenti, hogy közel 5.000.000 Ft értékben kell kifizetnünk ilyen juttatást. Miközben spóroltunk, hogy a likviditásunk jó legyen, a másik oldalon voltak és vannak ilyen kiadások is.

A múlt hét történése, hogy Sipos Sándor területe mellett a Dunai úton lévő fasort sikerült megtárcsáznia valakinek. Mint látszik, nem is kis fákat talált el. Egy ilyen fa pótlása 50-60.000 Ft-ba kerül. Jegyző úrral azt beszéltük, hogy megkeressük Sipos Sándort, és ha megteszi, hogy pótolja a fákat ősszel, akkor rendben van a dolog, viszont ha nem, akkor feljelentést teszünk. Erről hoznánk egy határozatot is: 1.) Érsekcsanád Község Képviselő-testülete megbízza a polgármestert, hogy a Dunai út mentén történt fakidöntések ügyében keresse meg a szomszédos földterület földhasználóját, és nyilatkoztassa arról, hogy az általa kidöntött fák pótlásáról saját költségén gondoskodik-e. 2.) Amennyiben az érintett földhasználó a kidöntött fák pótlását nem vállalja, úgy úgy a képviselő-testület megbízza a polgármestert a feljelentés megtételével. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

236/2019. (VII.25.) Kt. sz. határozat

 

Fakidöntések a Dunai úton

 

1.) Érsekcsanád Község Képviselő-testülete megbízza a polgármestert, hogy a Dunai út mentén történt fakidöntések ügyében keresse meg a szomszédos földterület földhasználóját, és nyilatkoztassa arról, hogy az általa kidöntött fák pótlásáról saját költségén gondoskodik-e.

2.) Amennyiben az érintett földhasználó a kidöntött fák pótlását nem vállalja, úgy úgy a képviselő-testület megbízza a polgármestert a feljelentés megtételével.

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő: 30 nap

 

Felső Róbert polgármester: A beszerzési szabályzatunkban az van, hogy 1.500.000 Ft-os munkára - függetlenül attól, hogy az hány részből tevődik össze - nem kell 3 árajánlatot beszerezni. A művelődési ház festésénél látjuk, hogy ez az 1.500.000 Ft kevés lesz, ezért javaslom ezt az értékhatárt 500.000 Ft-tal, 2.000.000 Ft-ra megemelni. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, a határozati javaslat. Érsekcsanád Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy Érsekcsanád Község Önkormányzata beszerzési szabályzat I. Fejezet 3. pontja helyébe 2019. augusztus 1-jétől a következő lép: 1.) A szabályzat tárgyi hatálya kiterjed a Hivatal és az Óvoda bruttó 300.000 Ft feletti, a helyi Önkormányzat 2.000.000 Ft feletti és a nemzetiségi Önkormányzat bruttó 500.000 Ft feletti beszerzéseire (dologi, beruházási és felújítási kiadások), amelyeknek a Hivatal, az adott Önkormányzat, illetve az Óvoda költségvetésében biztosított fedezetének értékhatára az eljárás megkezdésekor nem éri el a Kbt. szerinti értékhatárokat, továbbá azokra a beszerzésekre, amelyek a közbeszerzési eljárási kivételek alá tartoznak. Nem terjed ki a szabályzat hatálya a EU-s és a hazai források által finanszírozott pályázatok kiadásokra, továbbá a közüzemi szolgáltatásokra sem. 2.) A képviselő-testület megbízza a jegyzőt a szabályzat módosítás szerinti egységes szerkezetbe foglalásával. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

237/2019. (VII.25.) Kt. sz. határozat

 

Beszerzési szabályzat módosítása

 

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy Érsekcsanád Község Önkormányzata beszerzési szabályzat I. Fejezet 3. pontja helyébe 2019. augusztus 1-jétől a következő lép:

 

1.) A szabályzat tárgyi hatálya kiterjed a Hivatal és az Óvoda bruttó 300.000 Ft feletti, a helyi Önkormányzat 2.000.000 Ft feletti és a nemzetiségi Önkormányzat bruttó 500.000 Ft feletti beszerzéseire (dologi, beruházási és felújítási kiadások), amelyeknek a Hivatal, az adott Önkormányzat, illetve az Óvoda költségvetésében biztosított fedezetének értékhatára az eljárás megkezdésekor nem éri el a Kbt. szerinti értékhatárokat, továbbá azokra a beszerzésekre, amelyek a közbeszerzési eljárási kivételek alá tartoznak. Nem terjed ki a szabályzat hatálya a EU-s és a hazai források által finanszírozott pályázatok kiadásokra, továbbá a közüzemi szolgáltatásokra sem.

2.) A képviselő-testület megbízza a jegyzőt a szabályzat módosítás szerinti egységes szerkezetbe foglalásával.

 

Felelős: dr. Juhász Péter jegyző

 

Határidő: 30 nap

 

Felső Róbert polgármester: Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, köszönöm mindenkinek a munkát, a nyilvános ülést bezárom.

 

kmf.

        Felső Róbert                                                                                         dr.Juhász Péter

        polgármester                                                                                               jegyző

Share