Get Adobe Flash player

Képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve - 2018. október 16.

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

25/2018.                                J e g y z ő k ö n y v

 

Készült:


Az ülés helye:

Érsekcsanád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. október 16. napján tartott rendkívüli nyilvános üléséről.

Az Érsekcsanádi Polgármesteri Hivatal díszterme az Érsekcsanád, Dózsa György út 77. szám alatt.

Az ülés kezdetekor jelen vannak:

Felső Róbert polgármester, Veszteg Zsolt alpolgármester, Kellner Tamás, Csák József.

Tanácskozási joggal jelen van:

dr. Juhász Péter jegyző

 

Meghívottként jelen vannak:

Farkas Zoltán lakos

Farkas Valéria lakos

Érdeklődő választópolgárok:

Xxx

     

Jegyzőkönyvvezető: Geiger Zoltán köztisztviselő

 

Felső Róbert polgármester: Köszöntök mindenkit mai nyilvános ülésünkön. Megállapítom, hogy az ülés kezdetén 3 képviselő és a polgármester van jelen, ez összesen 4 fő, a képviselő–testület határozatképes. A napirendi pontokkal kapcsolatban módosító javaslatom van. Javasolom, hogy elsőként az "Egyebek" napirendi pontot tárgyaljuk, így második napirendi pont lenne a "Telekvásárlás bölcsőde építéséhez" pont. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a nyilvános ülés napirendjét az előbb elhangzott módosítással elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 4 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

292/2018. (X.16.) Kt. sz. határozat

 

Nyilvános ülés napirendjének elfogadása

 

1. Egyebek.

2. Telekvásárlás bölcsőde építéséhez.

Előadó: Felső Róbert polgármester

 

Intézkedést nem igényel

 

1. napirendi pont

Egyebek.

 

Felső Róbert polgármester: Az egyik nyári viharban a térfigyelő kamerának 2 forgatható kamerája és rendszámfelismerő szervere használhatatlanná vált. A biztosító által fizetett kártérítés 541.000 Ft volt. amit bevételként és kiadásként is előirányzatba kell venni. A határozati javaslat: 1.) A képviselő-testület tudomásul veszi a tájékoztatást, mely szerint 2018. nyarán a térfigyelő rendszer 2 forgatható kamerája és  rendszámfelismerő  szervere viharkárt szenvedett és  használhatatlanná vált. 2.) Az eszközök  – biztosítói kártérítés terhére történő -   pótlása kapcsán a képviselő-testület az alábbi  előirányzatok nyilvántartásba vételét engedélyezi: B411 Biztosító által fizetett kártérítés: 541.000 Ft, K63 Informatikai eszközök beszerzése: 426.000 Ft, K67 Beruházási célú előzetesen felszámított áfa: 115.000 Ft. 3.) Az előirányzatokat a költségvetési rendelet következő módosításában szerepeltetni kell. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 4 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

293/2018. (X.16.) Kt. sz. határozat

 

Előirányzatok nyilvántartásba vétele

 

1.) A képviselő-testület tudomásul veszi a tájékoztatást, mely szerint 2018. nyarán a térfigyelő rendszer 2 forgatható kamerája és  rendszámfelismerő  szervere viharkárt szenvedett és  használhatatlanná vált. 

 

2.) Az eszközök  – biztosítói kártérítés terhére történő -   pótlása kapcsán a képviselő-testület az alábbi  előirányzatok nyilvántartásba vételét engedélyezi:

 

·                    B411 Biztosító által fizetett kártérítés: 541.000 Ft

·                    K63 Informatikai eszközök beszerzése: 426.000 Ft

·                    K67 Beruházási célú előzetesen felszámított áfa: 115.000 Ft

 

3.) Az előirányzatokat a költségvetési rendelet következő módosításában szerepeltetni kell.

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő: költségvetési rendelet következő módosítása

 

Felső Róbert polgármester: Az ipari parkos pályázatnál a talajvédelmi terv után kellett készíttetni egy humuszgazdálkodási tervet, most pedig kell egy környezeti, ökológiai állapotfelmérést végezni. 100.000 Ft alatti árnál nem kell 3 árajánlatot kérni, egy ajánlat is elég. Ilyen állapotfelmérésre való jogosultsága van Agócs Gábornak. Megkerestük őt és ajánlata szerint ezt megcsinálná nekünk 50.000 Ft+Áfa összegért. A határozati javaslat: 1.) A képviselő-testület úgy határozott, hogy a TOP-1.1.1-16 kódszámú "Ipari parkok, iparterületek fejlesztése" című pályázathoz kapcsolódó környezeti és ökológiai állapotfelmérés elkészítésével megbízza Agócs Gábor egyéni vállalkozót (6347 Érsekcsanád, József Attila utca 1.). A munka költsége: 50.000 Ft+27% Áfa = 63.500 Ft. 2.) A képviselő-testület megbízza a polgármestert a vonatkozó szerződés aláírásával. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 4 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

294/2018. (X.16.) Kt. sz. határozat

 

TOP-1.1.1-16 kódszámú "Ipari parkok, iparterületek fejlesztése" című pályázathoz kapcsolódó környezeti, ökológiai állapotfelmérés elkészítésére történő megbízás

 

1.) A képviselő-testület úgy határozott, hogy a TOP-1.1.1-16 kódszámú "Ipari parkok, iparterületek fejlesztése" című pályázathoz kapcsolódó környezeti és ökológiai állapotfelmérés elkészítésével megbízza Agócs Gábor egyéni vállalkozót (6347 Érsekcsanád, József Attila utca 1.).

 

A munka költsége: 50.000 Ft+27% Áfa = 63.500 Ft

 

2.) A képviselő-testület megbízza a polgármestert a vonatkozó szerződés aláírásával.

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: 15 nap

 

Felső Róbert polgármester: Az energetika pályázathoz a projektmenedzsmenti feladatok ellátására 3 árajánlatot kellene kérnünk. A határozati javaslat: A képviselő-testület  megbízza a polgármestert, hogy a TOP-3.2.1-16 kódszámú, “Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése”című  pályázathoz kapcsolódó projektmenedzsmenti feladatok ellátására árajánlatot kérjen az alábbi vállalkozásoktól: Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. (6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 3.), Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft. (5630 Békés, Kossuth utca 3.), Mélykúti Önkormányzati Közszolgáltatási Művészeti és Kulturális Nonprofit Kft-től (6449 Mélykút, Rákóczi utca 5.). Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 4 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

295/2018. (X.16.) Kt. sz. határozat

 

“Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című  pályázathoz kapcsolódó projektmenedzsmenti feladatok ellátására árajánlat kérése

 

A képviselő-testület  megbízza a polgármestert, hogy a TOP-3.2.1-16 kódszámú, “Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című  pályázathoz kapcsolódó projektmenedzsmenti feladatok ellátására árajánlatot kérjen az alábbi vállalkozásoktól:

 

-        Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. (6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 3.),

-        Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft. (5630 Békés, Kossuth utca 3.),

-        Mélykúti Önkormányzati Közszolgáltatási Művészeti és Kulturális Nonprofit Kft-től (6449 Mélykút, Rákóczi utca 5.).

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: 15 nap

 

 

 

 

 

2. napirendi pont

Telekvásárlás bölcsőde építéséhez.

 

(Csősz Lajos Csaba képviselő megérkezett, a képviselő-testület létszáma 5 főre változott.)

 

Felső Róbert polgármester: A bölcsőde építés kapcsán felmerült az a lehetőség, hogy a védőnői épület melletti kert egy részét érdemes lenne megvásárolni. Ez egy olyan terület, amely eléggé zárt körben értékesíthető, amennyiben annak megosztása megtörténik. A megosztás után a kialakított ingatlannak biztosítani kell a közútról történő megközelítését, ezért csak a szomszédos ingatlanok valamelyike jöhet szóba, amelynek a tulajdonosa utána összevonja majd a saját ingatlanával és így lesz majd megközelíthető közútról. Ez nálunk abból a szempontból nem probléma, hogy ott van két ingatlanunk is, az óvoda és a védőnői épület.

 

Farkas Zoltán lakos: Úgy lenne célszerű az adásvétel, hogy az óvodának a melléképülete, amelyik ott van a kertemnél, az lenne a határvonal. Ezen a részen van egy fúrt kút is. Amennyiben egyezségre jutunk, jó lenne a kerítést is megerősíteni. Számításom szerint 1.711 m2 területről van szó. Mennyit kell majd nekünk az eladás után fizetnünk?

 

dr.Juhász Péter jegyző: Be kell menni a NAV-hoz. Ott tudják ezt megmondani.

 

Felső Róbert polgármester: A telekmegosztás költségét, a földhivatali díjat, illetve az ügyvédi költségét az önkormányzat vállalja. Milyen összegért gondolták eladni azt a területet?

 

Farkas Zoltán lakos: 1.000.000 Ft-ért.

 

(A továbbiakban a képviselő-testület rövid tanácskozást tartott az ügyben.)

 

Felső Róbert polgármester: A határozati javaslat: 1. Érsekcsanád Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy bölcsőde építés céljából meg kívánja vásárolni a Farkas Valéria Érsekcsanád, Deák Ferenc utca 21. szám alatti lakos tulajdonát képező 403 helyrajzi számú ingatlan kertjének megközelítőleg 1.711 m2 részét (a pontos négyzetmétert a telekmegosztás fogja meghatározni.) 2. Az 1. pontban írt adásvétel első lépéseként a képviselő-testület kezdeményezi a 403 hrsz-ú ingatlan megosztását, amelynek költségeit az önkormányzat vállalja. 3. Második lépésként a képviselő-testület a 2. pontban írt megosztás révén újonnan létrejövő ingatlant kívánja megvásárolni 1.000.000 Ft vételárért. 4. A képviselő-testület vállalja az adásvétellel kapcsolatos költségeket. 5. A képviselő-testület megbízza a polgármestert a 2. pontban írt megosztáshoz kapcsolódó kötelezettségek vállalásával és a megosztást követően a 3. pontban írt adásvételek előkészítésével és képviselő-testület elé terjesztésével. 6. A határozatról Farkas Valéria Érsekcsanád, Deák Ferenc utca 21. szám alatti lakos értesítendő. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

296/2018. (X.16.) Kt. sz. határozat

 

Telekvásárlás bölcsőde építéséhez

 

1. Érsekcsanád Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy bölcsőde építés céljából meg kívánja vásárolni a Farkas Valéria Érsekcsanád, Deák Ferenc utca 21. szám alatti lakos tulajdonát képező 403 helyrajzi számú ingatlan kertjének megközelítőleg 1.711 m2 részét (a pontos négyzetmétert a telekmegosztás fogja meghatározni.)

 

2. Az 1. pontban írt adásvétel első lépéseként a képviselő-testület kezdeményezi a 403 hrsz-ú ingatlan megosztását, amelynek költségeit az önkormányzat vállalja.

 

3. Második lépésként a képviselő-testület a 2. pontban írt megosztás révén újonnan létrejövő ingatlant kívánja megvásárolni 1.000.000 Ft-os vételárért.

 

4. Aképviselő-testület vállalja az adásvétellel kapcsolatos költségeket.

 

5. Aképviselő-testület megbízza a polgármestert a 2. pontban írt megosztáshoz kapcsolódó kötelezettségek vállalásával és a megosztást követően a 3. pontban írt adásvételek előkészítésével és képviselő-testület elé terjesztésével.

 

6. Ahatározatról Farkas Valéria Érsekcsanád, Deák Ferenc utca 21. szám alatti lakos értesítendő.

 

Felelős: Polgármester

 

Határidő: folyamatos

 

(Farkas Zoltán és Farkas Valéria lakos elment az ülésről.)

 

Felső Róbert polgármester: A Művelődési házban a tetőbontásból maradt rengeteg léc. Ezt egyrészt be kellene vételeznünk, másrészt meg kellene határoznunk egy árat, hogy mennyiért adjuk el. Nem lesz nagy bevétel, de a kevés is több, mint a semmi. Megközelítőleg 15 m3-ről van szó.

 

Veszteg Zsolt alpolgármester:Bruttó 3.000 Ft/m3 lehetne az ár.

 

Felső Róbert polgármester: Jó. Akkor a határozati javaslat: 1.) Érsekcsanád Község Képviselő-testülete tudomásul veszi polgármester úr tájékoztatását, miszerint a Művelődési ház tetőfelújítási munkálatai során 15 m3 fenyő léc került a tetőszerkezetről levételre. 2.) A képviselő-testület úgy határozott, hogy a fenyő lécek Bruttó 3.000 Ft/m3 összeggel kerüljenek értékesítésre. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

297/2018. (X.16.) Kt. sz. határozat

 

Művelődési ház tetőfelújítása során keletkezett fenyő lécek értékesítése

 

1.) Érsekcsanád Község Képviselő-testülete tudomásul veszi polgármester úr tájékoztatását, miszerint a Művelődési ház tetőfelújítási munkálatai során 15 m3 fenyő léc került a tetőszerkezetről levételre.

 

2.) A képviselő-testület úgy határozott, hogy a fenyő lécek Bruttó 3.000 Ft/m3 összeggel kerüljenek értékesítésre.

 

Felelős: Polgármester

 

Határidő: folyamatos

 

Felső Róbert polgármester: A focipályánál, ahogy a sétány kanyarodik, ott lesz majd az árok. Oda nagyon kellene majd tenni minél magasabb sövényt - azt a bizonyos "csodasövényt" - nehogy valaki beleessen az árokba és a labdát se rúgnák bele.

 

Veszteg Zsolt alpolgármester:Csináljunk meg egy szakaszt és akkor lesz tapasztalatunk. Látjuk, hogy mekkorára nő meg, szép vagy nem szép.

 

Felső Róbert polgármester: Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, köszönöm mindenkinek a munkát, a rendkívüli nyilvános ülést bezárom.

Share