Get Adobe Flash player

Képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve - Közmeghallgatás - 2018. október 11.

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

24/2018.                                J e g y z ő k ö n y v

 

Készült:


Az ülés helye:

Érsekcsanád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. október 11. napján tartottközmeghallgatással egybekötött nyilvános üléséről.

A Művelődési Ház nagyterme az Érsekcsanád, Hunyadi János utca 17. szám alatt.

Az ülés kezdetekor jelen vannak:

Felső Róbertpolgármester, Veszteg Zsolt alpolgármester, Kellner Tamás, Csák József, Horváth Ferenc, Csősz Lajos Csaba.

Tanácskozási joggal jelen van:

dr. Juhász Péter jegyző

Meghívottként jelen vannak:

Tarkó Miklós a sportkör elnökhelyettese

Rigó Erzsébet a Sárköz Baráti Kör vezetője

Érdeklődő választópolgárok:

22 fő

     

Jegyzőkönyvvezető: Geiger Zoltán köztisztviselő

 

Felső Róbert polgármester: Köszöntök mindenkit a mai nyilvános ülésünkkel egybekötött közmeghallgatáson. Megállapítom, hogy az ülés kezdetén 5 képviselő és a polgármester van jelen, ez összesen 6 fő, a képviselő–testület határozatképes. Takácsné Kellner Mária képviselő jelezte, hogy később fog ideérni az ülésre. A napirendi pontokkal kapcsolatban módosító javaslatom van. Mivel várunk még valakit, aki a 3. napirendi ponttal kapcsolatban mondana néhány mondatot, így javasolom, hogy a meghívón eredetileg 3. napirendi pontként szereplő "A helyi identitás és kohézió erősítése Érsekcsanádon és Sükösdön" című pályázat ismertetése című pont 4. napirendként kerüljön tárgyalásra. Így 3. napirendi pont lenne a "Közérdekű kérdések, javaslatok" napirendi pont. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a nyilvános ülés napirendjét az előbb elhangzott módosítással elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

286/2018. (X.11.) Kt. sz. határozat

 

Nyilvános ülés napirendjének elfogadása

 

1. Beszámoló a képviselő-testület és a bizottságok előző évi munkájáról.

Előadó: Felső Róbert polgármester

2. Beszámoló a folyamatban lévő pályázatok megvalósításáról.

Előadó: Felső Róbert polgármester

3. Közérdekű kérdések, javaslatok.

4. "A helyi identitás és kohézió erősítése Érsekcsanádon és Sükösdön" című pályázat ismertetése.

            Előadó: Felső Róbert polgármester

 

Intézkedést nem igényel

 

 

1. napirendi pont

Beszámoló a képviselő-testület és a bizottságok előző évi munkájáról.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

(Takácsné Kellner Mária képviselő megérkezett, a képviselő-testület létszáma 7 főre változott.)

 

Felső Róbert polgármester: Szoktam mondani, hogy sokat ülésezünk, de ez a tavaly előtti évről a tavalyi évre fordulva még fokozottabban igaz. 333 határozatot hoztunk, 23 rendeletet alkottunk. Összesen 36 képviselő-testületi ülésünk, 11 pénzügyi bizottsági ülésünk, 17 közoktatási bizottsági ülésünk és 18 településfejlesztési bizottsági ülésünk volt 2017-ben. Tekintve, hogy a bizottsági üléseken a képviselők is ott vannak, ez azt jelenti, hogy a tavalyi évben nagyon sok alkalommal találkoztunk, amiből látszik, hogy nagyon sűrű napjaink voltak. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, térjünk át a következő napirendi pontra!

 

2. napirendi pont

Beszámoló a folyamatban lévő pályázatokról.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester: Az ipari parkos pályázat az a pályázat, amiben az ipari terület bővítését és a jobb elérhetőségét, valamint kezelését tudtuk megcélozni. Vettünk egyrészt egy majdnem 4 hektáros területet, amely területen már folyamatban van egy trafó kiépítése. Ezen kívül a pályázaton belül vásárolunk egy traktort, és ami a legfontosabb, és a faluban lakó embereket legjobban érinti, hogy a Széchenyi István utcai behajtótól egészen az iparterületig az út fel lesz újítva, illetve ahol most nincs aszfaltos út, ott új aszfalt lesz. Ez azt jelenti, hogy az itteni területeink már teljesen elérhetőek lesznek, lesz vízvételi lehetőség, lesz áramvételi lehetőség. Eddig az ipari területen lévő területeinket hektáronként 6.000.000 Ft + Áfa összegért tudtuk eladni. A most kialakítandó területeket - az előbb említett dolgok miatt - jelentősen többért szeretnénk majd eladni. Pontos számokat még nem tudok mondani, de azt a több mint 3 hektárt legkevesebb 30-35.000.000 Ft-ért szeretnénk majd értékesíteni. Az útépítéssel kapcsolatban a kiviteli tervek most készülnek, utána indulhat a közbeszerzés. Közel 50 %-os drágulást látunk az útépítésnél, ezért az a nem hivatalos ígéretünk van, hogy fogunk kapni plusz pénzt is.

 

(Csősz Lajos képviselő kiment, a képviselő-testület létszáma 6 főre változott.)

 

Emiatt feltételes közbeszerzést kell kiírnunk, ami azt jelenti, hogy akkor lesz teljesen vége, amikor a plusz pénzt megkapjuk. Ahhoz, hogy a közbeszerzés lemenjen, közbeszerzési tanácsadót kell megbízni, amire a pályázatban 2.100.000 Ft számolható el. Erre kértünk 3 árajánlatot. A Településfejlesztési bizottság már tárgyalt az ügyben. A határozati javaslat: 1.) A képviselő-testület megállapítja, hogy a TOP-1.1.1-16-BK1 kódszámú "Iparterület fejlesztése Érsekcsanádon"című  pályázat keretében megvalósuló közbeszerzési eljárás lebonyolítása tevékenység elvégzésére az alábbi árajánlatok érkeztek: Burg Tanácsadó Egyéni Cég 1048 Budapest, Homoktövis utca 99., This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - 1.000.000 Ft+ 27 % Áfa 270.000 Ft = 1.270.000 Ft, Ecsedi János 2700 Cegléd, Köztársaság utca 16. 1/12, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - 920.000 Ft + 0 % Áfa = 920.000 Ft, KB-Projekt Tanácsadó és Szolgáltató Kft. 2760 Nagykáta, Kadarka u. 39. This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - 800.000 Ft + 0 % Áfa = 800.000 Ft. 2.) A képviselő-testület megállapítja, hogy az ajánlattevők eleget tesznek az alkalmassági követelményeknek. 3.) A képviselő-testület úgy határozott, hogy KB-Projekt Tanácsadó és Szolgáltató Kft-től (2760 Nagykáta, Kadarka utca 39.) rendeli meg a munka elvégzését. 4.) A képviselő-testület megbízza a polgármestert a szerződés aláírásával. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

287/2018. (X.11.) Kt. sz. határozat

 

Közbeszerzési eljárás lebonyolítására vonatkozó ajánlatok elbírálása

 

1.) A képviselő-testület megállapítja, hogy a TOP-1.1.1-16-BK1 kódszámú "Iparterület fejlesztése Érsekcsanádon"című  pályázat keretében megvalósuló közbeszerzési eljárás lebonyolítása tevékenység elvégzésére az alábbi árajánlatok érkeztek:

 

Burg Tanácsadó Egyéni Cég 1048 Budapest, Homoktövis utca 99., This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - 1.000.000 Ft+ 27 % Áfa 270.000 Ft = 1.270.000 Ft,

Ecsedi János 2700 Cegléd, Köztársaság utca 16. 1/12, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - 920.000 Ft + 0 % Áfa = 920.000 Ft

KB-Projekt Tanácsadó és Szolgáltató Kft. 2760 Nagykáta, Kadarka u. 39. This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - 800.000 Ft + 0 % Áfa = 800.000 Ft

 

2.) A képviselő-testület megállapítja, hogy az ajánlattevők eleget tesznek az alkalmassági követelményeknek.

 

3.) A képviselő-testület úgy határozott, hogy KB-Projekt Tanácsadó és Szolgáltató Kft-től (2760 Nagykáta, Kadarka utca 39.) rendeli meg a munka elvégzését.

 

4.) A képviselő-testület megbízza a polgármestert a szerződés aláírásával.

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: 15 nap

 

Felső Róbert polgármester: A drágulás miatt a traktorra tervezett pénz egy részét át kell csoportosítanunk az útra. A Településfejlesztési bizottság tegnapelőtti ülésén arra jutottunk, hogy egy 40 lóerős Carrero traktort vásárolnánk.

 

Veszteg Zsoltalpolgármester: A traktoron elöl és hátul is ki lesz építve hidraulika.

 

Felső Róbert polgármester: Mivel az adapterek nagyon drágák, ezért azokat a legolcsóbb helyen fogjuk majd megvenni. Most úgy néz ki, hogy egy ilyen 40 lóerős traktorral, azt a munkát amire nekünk szükségünk van, el tudjuk végezni. A traktor beszerzéséhez 3 helyről kell árajánlatot kérni. A határozati javaslat: Érsekcsanád Község Képviselő-testülete megbízza a polgármestert, hogy a TOP-1.1.1-16-BK1 kódszámú "Iparterület fejlesztése Érsekcsanádon"című  pályázattal kapcsolatban - traktor vásárlására - kérjen árajánlatot az alábbi vállalkozásoktól: Jegenye Motorfűrész Kft. (1184 Budapest, Jegenye fasor 15.), G&V Kft. (4400 Nyíregyháza, Irisz út 41.), Agrolánc Kft. (2151 Fót, Jedlik Ányos utca 35.). Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

288/2018. (X.11.) Kt. sz. határozat

 

Árajánlat kérése traktor vásárláshoz.

 

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete megbízza a polgármestert, hogy a TOP-1.1.1-16-BK1 kódszámú "Iparterület fejlesztése Érsekcsanádon"című  pályázattal kapcsolatban - traktor vásárlására - kérjen árajánlatot az alábbi vállalkozásoktól:

 

Jegenye Motorfűrész Kft. (1184 Budapest, Jegenye fasor 15.)

G&V Kft. (4400 Nyíregyháza, Irisz út 41.)

Agrolánc Kft. (2151 Fót, Jedlik Ányos utca 35.)

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő: 15 nap

 

(Csősz Lajos képviselő visszajött, a képviselő-testület létszáma 7 főre változott.)

 

Felső Róbert polgármester: Jövőre azt szeretnénk, hogy a Széchenyi István utca elejétől - A Tumbarikumtól kezdve - az ipari park végéig egy nagyon szép környéket alakítsunk ki. Erre a több pályázat is van. Az egyik a csapadékvizes pályázat, amelynek kapcsán a Beni-tó mellett végig meg lesz építve az árok. Van bent még egy pályázatunk - amelynek eredménye decemberre várható - és az lenne a vége, hogy Beni-tó környékén a tavat megnagyobbítanánk, közel 400 négyzetméterrel. Ezen kívül egy nagyon komoly földmunka lenne ott elvégezve, többek között egy szánkódomb kialakításával. Több száz növény kerülne kiültetésre a területen és úgy lenne kialakítva a többi rész is, hogy traktorral is lehessen majd művelni. Így ott egy nagy zöld felületet alakítanánk ki, amely jól kezelhető lenne. Nagyon bízunk benne, hogy ez a pályázatunk is sikeres lesz.

A csapadékvizes pályázat haladásával kb. 60 %-on állunk. Nagyon sok kérdés érkezik hozzánk ezzel kapcsolatban. 2013-ban és 2014-ben megkérdeztük a lakosságot, hogy hol van probléma. Akik akkor bejelentették a problémáikat, azokkal tudtunk foglalkozni.

Folyamatosan kérünk pénzt a különböző minisztériumoktól az Akácos utca és összekötő szakaszainak aszfaltozására. Amikor erről tárgyalunk, akkor azt az elvárást fogalmazzák meg velünk szembe, hogy próbáljuk meg minél olcsóbbá tenni ezt a dolgot, vagyis bizonyos részeket jó lenne már projektekbe megcsinálni. A másik kiemelt rész a főgyűjtőárok kérdése. Itt az volt a fő problémája a katasztrófavédelemnek, hogy nagyon nagy benne a gaz. Amikor azt mondtuk, hogy nincs dolgozónk, arra azt válaszolták, hogy vegyünk fel egyet. Na de ki fogja azt fizetni? Mert ha egy dolgozót felvesz az ember, akkor az mindennel együtt 3-3.500.000 Ft költséget jelent egy évben. Utána felmerült, hogy bízzunk meg valakit, aki elvégzi a munkát. Érsekcsanádnak óriási közterületei vannak, ezért hiába kaptunk kifejezetten olcsó árajánlatot, így is közel 2.000.000 Ft-ot fizettünk ki erre a munkára, ami nem volt tervbe, és forrás sem volt rá. Ezért is van problémánk, mert olyan pénzt költöttünk el, ami nem volt bent a költségvetésben. Harmadik megoldásként felmerült, hogy ha nincs pénzünk sem erre, sem arra, akkor legyen olyan árok, amit nem kell nyírni. Ezért kellettek ezek a beton elemek az árokba. Fontos, hogy az árkok még nincsenek készen és jelenleg még nincs átvéve a munka. Ennek a pályázatnak ez volt az első üteme.

Jövőre - pályázattól függetlenül - havonta egy-két utcát szeretnénk rendbe hozni az árkok kikotrásával, mivel az átereszek is eléggé el vannak tömődve. A Bajavíz Kft-vel meg van beszélve, hogy kijönnek, és nagynyomású vízsugárral átmossák az átereszeket. Lényeges még, hogy a Szabadidőparkban is tervezünk egy munkát. A most még nádtetejű épület lenne úgy átalakítva, mint a főzőhely melletti épület, annyi változással, hogy ez az épület kb. 60 fő befogadására lesz elegendő. Így a mostani főzőhely melletti épület 30 főt, ez az épület 60 főt, a nagy főépület pedig 200 főt tudna befogadni. Így mindenféle számú társaságnak lehetősége lenne a használatra.

A következő a Művelődési ház, amelynél szeretnénk, hogy a jövő évben egy nagy fejlődésen menjen át. Az energetikai korszerűsítésre már most megnyertük a pénzt, a kiviteli tervek elkészültek, hamarosan elkezdjük a beszerzést, amit még ebben az évben le is akarunk zárni egy újabb drágulás előtt. Egy hűtő-fűtő rendszer kerül kiépítésre, amely nyáron hideg levegőt fúj be, télen pedig meleget, mindezt napenergiával. Ennek köszönhetően a fűtés és a hűtés nulla forintba fog kerülni. A mosdóknál egy mozgáskorlátozott rész kerül kialakításra és nagyon fontos még, hogy a német testvérfalunkkal közösen beadott pályázaton szeretnénk a Művelődési ház középső részének tetőcseréjét megoldani. A tetőt statikailag is meg kell erősíteni. Ennek a résznek a két évvel ezelőtti költségvetése 16.000.000 Ft volt, ez most már 20.000.000 Ft-nál tarthat.

Van egy másik pályázatunk, amelyet Bogyiszlóval közösen adtunk be. Ez arról szólna, hogy egy közel 100 m2-es tárolóépületet építenénk itt hátul a kertben. Ebbe az épületbe a traktorunk is be tudna állni és bőven lenne hely minden olyan dolognak, amit tárolni kell. Ezzel eljutnánk oda, hogy a Művelődési ház tényleg szép lenne, amivel kapcsolatban rendeznénk egy átadóünnepséget is, és esetleg még egy névadásra is sor kerülhetne.

Többen jelezték, hogy nem értik miért kellett a Deák Ferenc utca és a Szőlő utca sarkán lévő villanyoszlopot áthelyezni. A következő lépés egy szegélyelem lehelyezése lesz az út mellett, csak  egy kicsit távolabb, legalábbis néhány hónapig. Nyertünk egy pályázatot ennek a szakasznak a felújítására, ezért a jövő tavasszal ez az út is kap egy új aszfaltot, amellyel két métert fog szélesedni. Onnantól kezdve már jobban érhető lesz, hogy miért kellett a villanyoszlopot áthelyezni és miért kerül most távolabbra a jelenlegi úttól a szegély.

Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, térjünk át a következő napirendi pontra!

 

3. napirendi pont

Közérdekű kérdések, javaslatok.

 

Felső Róbert polgármester: Két nappal ezelőtt a Településfejlesztési bizottság már tett egy javaslatot az iskola kérelmével kapcsolatban, amely szerint a régi kosárlabdapalánkokat szeretnék leselejtezni. Beszéltem az iskolaigazgatóval és ő azt kérte, hogy ezt a selejtezést végezzük el mi. A határozati javaslat ezért - a bizottság javaslatához képest - a következőképpen módosul: Érsekcsanád Község Képviselő-testülete - a Bíber János Általános Iskola kérésére - úgy határozott, hogy az iskolában található kosárlabdapalánkokat leselejtezi. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 7 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

289/2018. (X.11.) Kt. sz. határozat

 

Az iskolában található kosárlabdapalánkok selejtezésével kapcsolatos döntés

 

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete - a Bíber János Általános Iskola kérésére - úgy határozott, hogy az iskolában található kosárlabdapalánkokat leselejtezi.

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: 30 nap

 

 

 

Felső Róbert polgármester: A következő dolog a földtulajdonosok közösségi ülésein való részvételre történő megbízás. A bizottság azt javasolta, hogy Csák József képviselő úr képviselje ezeken az üléseken az önkormányzatot. Ennek megfelelően a határozati javaslat: A Településfejlesztési bizottság javasolja a képviselő-testületnek, hogy a vadászati joggal, vadgazdálkodással kapcsolatban a földtulajdonosok közösségi ülésein való képviselettel megbízza Csák József képviselő urat. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása?

 

Csák József képviselő: Bejelentem érintettségemet, nem kívánok szavazni.

 

Felső Róbert polgármester: Aki a javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 1 nem szavazó mellett az alábbi határozatot hozta:

 

290/2018. (X.11.) Kt. sz. határozat

 

Földtulajdonosi közösségi ülésen való képviseletre történő meghatalmazás

 

A Településfejlesztési bizottság javasolja a képviselő-testületnek, hogy a vadászati joggal, vadgazdálkodással kapcsolatban a földtulajdonosok közösségi ülésein való képviselettel megbízza Csák József képviselő urat.

 

Felelős: Csák József bizottsági elnök

 

Határidő: folyamatos

 

Felső Róbert polgármester: A református egyházközösségtől érkezett egy kérelem. A református templom ebben az évben 200 éves, ezért szeretnének egy emléktáblát kihelyezni az épületre, amely védett épület, ezért szükséges a mi engedélyünk. A Településfejlesztési bizottság tárgyalt az ügyben és a következő javaslatot tette: Érsekcsanád Község képviselő-testülete úgy határozott, hogy az Érsekcsanádi Református Egyházközség (6347 Érsekcsanád, Deák Ferenc utca 12.) kérelmével kapcsolatban a templom 200 éves fennállásának emléket állító emléktábla kihelyezését támogatja azzal, hogy emléktábla elkészülte előtt az azon szereplő szöveg Érsekcsanád Község Önkormányzatával egyeztetésre kerüljön. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 7 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

291/2018. (X.11.) Kt. sz. határozat

 

A református egyházközség kérelmével kapcsolatos döntés

 

Érsekcsanád Község képviselő-testülete úgy határozott, hogy az Érsekcsanádi Református Egyházközség (6347 Érsekcsanád, Deák Ferenc utca 12.) kérelmével kapcsolatban a templom 200 éves fennállásának emléket állító emléktábla kihelyezését támogatja azzal, hogy emléktábla elkészülte előtt az azon szereplő szöveg Érsekcsanád Község Önkormányzatával egyeztetésre kerüljön.

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő: folyamatos

 

Felső Róbert polgármester: Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, térjünk át a következő napirendi pontra!

 

4. napirendi pont

"A helyi identitás és kohézió erősítése Érsekcsanádon és Sükösdön" című pályázat ismertetése.

 

Felső Róbert polgármester: Működik egy olyan mozgalom, hogy cselekvő közösségek. Ma az jellemző Magyarországon, hogy az emberek egyre jobban elfordulnak a helyi közélettől. Ez a pályázat arról szólna, hogy a közösség cselekszik, szeretne valamit elérni, ezért abban aktívan próbál részt venni. A pályázatot Sükösddel közösen adtuk be és nyertünk több, mint 36.000.000 Ft-ot. A pályázat keretében a helyi életet kellene feldobni rendezvényekkel, akciókkal. A jelen lévők nagy része kapcsolódik a Sárköz Baráti körhöz, a kórushoz, a kézművesekhez és a néptánccsoporthoz. Ezek mind ráhúzhatók a hagyományőrzésre, a tradíciók ápolására, és mindenképpen nagyon fontos, hogy alkalmat fogunk találni ezen pályázaton belül, hogy ők minél jobb és szebb programokat csinálhassanak és ezek a közösségek érezzék jól magukat egymás között. És nem azért, mert azt mondja a falu, hogy érezzétek, hanem a közösség mondja azt, hogy én így szeretném jól érezni magam. Nagyon fontos, hogy az a rengeteg rendezvény, ami benne van a pályázatba, nem lehet nagy rendezvény, hanem olyan rendezvény kell, hogy legyen, amire éppen nincs pénz. A pályázat megvalósításához szakmai segítséget nyújt a cselekvő közösségi hálózat, ahol minket Mezei Margit fog képviselni. Mivel el kellett választani ennek a projektnek a kivitelezését normális művelődésszervezéstől, tehát, hogy ne a falu döntse el, hogy mit csináljanak a közösségek, hanem a közösségek döntsenek arról, hogy ők mit akarnak. Ezért kellett egy közösségi szervezőt alkalmazni mindkét településen. Nálunk Vincze Péter lett ez az ember. Megkérem Margitot, hogy mondjon néhány mondatot a pályázatról. Utána pedig megkérem Pétert is, hogy mutatkozzon be és mondjon néhány gondolatot.

 

Mezei Margit kulturális közösségfejlesztő mentor: Tisztelettel köszöntöm önöket. Mezei Margit vagyok. A Magyar Kormány és az Európai Unió egyetértésével született az az elhatározás, hogy a közösségeket erősíteni kell, hiszen jellemzően az emberek maguk keresik a megoldásokat, nem gondolkodnak már helyi közösségekben. Érsekcsanádon is egy jó lehetőség kínálkozik arra - az egyébként is sok rendezvény mellett - hogy még egy kicsit aktívabbak legyenek a helyi közösségek, illetve olyan személyeket is be kellene vonni ebbe, akik ez idáig nem nagyon vettek részt a helyi társadalom életében. Az országban 80 mentorhálózat állt fel Pest megye kivételével minden megyében. Bács-Kiskun megyében hatan dolgozunk. Hozzám tartozik az Érsekcsanád-Sükösd konzorcium is. Ezt a munkát helyben Vincze Péter fogja megvalósítani. Ez ugyanolyan pályázat, mint a többi, csak itt nem valamilyen "látható" dologra fogja költeni a pénzt a pályázat megvalósítója, hanem magukra az emberekre. Fontos, hogy az emberek segítsék egymást, jól érezzék magukat és új ötleteket fogalmazzanak meg. A polgármester úr által említett Művelődési ház elnevezésére vonatkozó rendezvény szerintem tipikusan egy olyan alkalom, amihez hozzászólhat bárki, elmondhatja mindenki, hogy milyen ötlete van a névvel kapcsolatban. Szerintem ez pont egy ilyen helyi identitásos dolog. A közösségfejlesztés egy ugyanolyan szakma, mint bármelyik másik. Vannak lépései, olyan állomásai, amiken végig kell haladni ahhoz, hogy egy közösség majd jobbá alakuljon. Ezt nyilvánvalóan az egész település lakosságának aktivitása befolyásolja. Péternek az első feladata az lesz, hogy egy kérdőívvel sok embert megkeres. 3 kérdést fog feltenni: 1. Miért szeret ezen a településen élni? 2. Mi az, amiben változtatna? 3. Ő maga mit tenne ehhez hozzá? A válaszokat összegyűjtik és meghívják azokat a személyeket, akik részt vettek ebben az interjúban, hogy üljenek le és beszélgessenek. Természetesen azokat a személyeket is meghívják, akik nem vettek részt az interjúban, de érdeklődnek a dolog iránt. Ebbe bele lehet vonni a civil szervezeteket is. Így együtt lehet megbeszélni, hogy egy rendezvény milyen tartalmú legyen. Reményeink szerint egy olyan aktivitás indulhat el, ami elősegíti azt, hogy a településen jobban érezzék magukat az emberek. Ne azt várják, hogy a polgármester vagy néhány vezető eldönti, hogy mi legyen, hanem ők vegyenek részt ebben a folyamatban aktívan és felelősséggel. Annyit még szeretnék elmondani, hogy az interjúk elkészülte után Péterék készítenek majd egy jó hosszú kérdőívet, ami reményeink szerint minden háztartásba eljut itt a településen. Kérek mindenkit, hogy töltsék majd ki ezt a kérdőívet, gondolkodjanak el rajta, hogy merre induljanak el ezek a folyamatok. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

 

Vincze Péter közösségfejlesztő: Vincze Péter vagyok és valamelyest én fogom ezeket a folyamatokat koordinálni Érsekcsanádon. Ez a pályázat tulajdonképpen a lakosság interakciójára épülne és nem pusztán rendezvényekre irányulhat, hanem például a község helytörténetével is foglalkozhat, illetve fontos a helyi identitás megőrzése. Van-e valakinek kérdése?

 

Rigó Erzsébet a Sárköz Baráti kör vezetője: A Sárköz Baráti kör minden csütörtökön itt van a Művelődési házban. Amennyiben szükséges, akkor mi a rendelkezésedre állunk.

 

Felső Róbert polgármester: Péter volt már a kórusnál, érkezik a baráti körhöz, hamarosan a focicsapat és a néptánccsoport is sorra kerül. Ezek az interjúk a kezdő lépések, az ezt követő lakossághoz kikerülő kérdőívekből lenne nagyon jó, ha sok kérdőív sok ötlettel visszakerülne hozzánk. Nagyon tetszik a pályázatban, hogy most nem az a kérdés, hogy az önkormányzatnak van-e pénze erre vagy arra, hanem a pályázaton keresztül itt van a forrás. Érezzék jól magukat a civil szervezetek és fejtsenek ki aktivitást, ez hozza az előre lépést.

A Sárköz Baráti kör hamarosan egyesület lesz és a hölgyek, akik mozognak, szintén alakítottak egy egyesületet, amelynek bejegyzése folyamatban van. Polgármesterekkel beszélgetve megállapítható, hogy alapjába véve nem jellemző, hogy civil szervezetek vezetőt úgy meghívják képviselő-testületi ülésekre, mint ahogy nálunk. Az üléseken és a vacsorán is mindig ott vannak és mi mindig nyitottak voltunk arra, hogy a civil szervezetek elmondják a véleményüket. Ez a pályázat mindezt csak megerősítheti. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, köszönöm mindenkinek a munkát, a nyilvános ülést bezárom.

Share