Get Adobe Flash player

Bővülhet a települési értékek száma

A Hungarikum törvény alapján minden település alapíthat Települési Értéktár Bizottságot, melynek dolga többek között, hogy a lakosság részéről beérkező írásos javaslatok alapján döntsön az adott érték települési értéktárba emeléséről. Adott esetben javasolhatja az érték megyei értékké nyilvánítását is.

Érsekcsanádon eddig 6 települési érték van: a Tumbarikum, az Érsekcsanádi Bazsarózsa Néptáncegyüttes, az érsekcsanádi viselet, az érsekcsanádi rétes, a Református Templom és a Szabadidőpark.

Az elmúlt hónapokban további két javaslat érkezett be. Kozma Róbert elkészítette az érsekcsanádi Ófalu és az áttelepülés anyagát, míg Nánai Tamás a Veránka szigetrőlírt javaslatot, de ő már dolgozik az érsekcsanádi Gátőrház és környéke (nekünk csanádiaknak csak Kifolyás) anyagon is.

A tervek szerint az értéktár bizottság május 31-ig dönt a 3 javaslatról. Amennyiben a bizottság nem tud ülésezni, akkor az elnök magában jogosult döntést hozni.

Mindez azért határidős, mert az önkormányzat elkészítette és beadta a Hungarikum pályázatát, melynek a célja, hogy egy turisztikai kisfilm készüljön Érsekcsanád értékeiről, illetve egy Duna parton megrendezésre kerülő rendezvényen ezeket népszerűsítsük is.

A pályázaton óriási volt az érdeklődés. Jellemző, hogy a pályázati felület megnyitása után 90 perccel már fel is függesztették a beadást, mivel a rendelkezésre álló kb. 900 milliós keretre közel 3 milliárdos igény futott be. Büszkén mondom, hogy mi olyan szinten készültünk elő, hogy a megnyitás után 3 perccel indítottuk a pályázat lezárását, ami a 4. percben sikeres is volt.

E példa is jól mutatja, hogy egy-egy pályázatra milyen szinten kell előkészülni. Szerencsére ami rajtunk múlott, azt megtettük, a többi már a bírálóktól függ.

Felső Róbert

polgármester

Share