Get Adobe Flash player

Képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve - 2022. november 7.

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

25/2022.                                J e g y z ő k ö n y v

 

Készült:


Az ülés helye:

Érsekcsanád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2022. november 7. napján tartottrendkívüli nyilvános üléséről.

Az Érsekcsanádi Polgármesteri Hivatal díszterme az Érsekcsanád, Dózsa György út 77. szám alatt.

Az ülés kezdetekor jelen vannak:

Felső Róbert polgármester, Veszteg Zsolt alpolgármester, Kellner Tamás, Csősz Lajos Csaba, Takácsné Kellner Mária képviselők.

Tanácskozási joggal jelen van:

dr. Juhász Péter jegyző

Meghívottként jelen vannak:

---

Érdeklődő választópolgárok:

---

       

Jegyzőkönyvvezető:Geiger Zoltán köztisztviselő

 

Felső Róbert polgármester:Köszöntök mindenkit mai rendkívüli nyilvános ülésünkön. Megállapítom, hogy az ülés kezdetén 4 képviselő és a polgármester van jelen, ez összesen 5 fő, a képviselő–testület határozatképes. A napirendi pontokkal kapcsolatban módosító javaslatom nincs. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a rendkívüli nyilvános ülés napirendjét a meghívón szereplő tartalommal elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

221/2022. (XI.07.) Kt. sz. határozat

 

Nyilvános ülés napirendjének elfogadása

 

1.                  Önkormányzatok 2022. évi  rendkívüli   támogatása iránti pályázat benyújtása

Előadó: Felső Róbert polgármester 

2. ATM bankautomata kihelyezésével kapcsolatos döntés

           Előadó: Felső Róbert polgármester

3. Az önkormányzati gyermekétkeztetés intézményi térítési díjáról szóló 12/2021. (X.12.) önkormányzati rendelet módosítása

           Előadó: Felső Róbert polgármester

4. Folyószámlahitel felvétele

            Előadó: Felső Róbert polgármester

5. Óvodai felvétellel kapcsolatos döntés

Előadó: Felső Róbert polgármester

6. Közterületi fakivágásból származó famennyiség leltárba vétele

            Előadó: Felső Róbert polgármester

7. Egyebek

 

Intézkedést nem igényel

 

 

1. napirendi pont

Önkormányzatok 2022. évi rendkívüli támogatása iránti pályázat benyújtása.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester: Másodszor adhatjuk be ezt a pályázatot, amelyet most közüzemi tartozásra – a közvilágítás költségeire – a helyi iparűzési adó vállalkozóknak történő visszafizetésére, valamint egyéb tartozásra – a tavalyi állami támogatási összeg egy részének visszafizetése miatt nyújtunk be.

 

(Felső Róbert polgármester úr ismertette a képviselő-testület tagjaival az előterjesztésben szereplő határozati javaslatot.)

 

Felső Róbert polgármester: Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 5 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

222/2022. (XI.07.) Kt. sz. határozat

 

Önkormányzatok 2022. évi rendkívüli támogatása iránti pályázat benyújtása

 

1.) A képviselő-testület úgy határozott, hogy a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 3. sz. mellékletének 2.1.5 pontja alapján a belügyminiszter és a pénzügyminiszter által közzétett pályázati kiírás szerint a tárgy szerinti pályázatot benyújtja.

 

2.) Az igényelt támogatás összege: 6.802.308,-Ft

 

Közüzemi díjtartozás

755.097,-Ft

Helyi iparűzési adó visszafizetése

2.042.750,-Ft

Egyéb tartozásra {4/2021. (I.14.) korm.rendelet 1.§  (6)-(7) bekezdése szerinti visszafizetési kötelezettség}

4.004.461,-Ft

 

3.) A képviselő-testület megbízza a polgármester a pályázati anyag elkészítésével és határidőben történő benyújtásával.

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő: 2022. november 10.

 

2. napirendi pont

ATM bankautomata kihelyezésével kapcsolatos döntés.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester:Ez már egy régóta fennálló probléma, amire nekünk sajnos nincs ráhatásunk. Most a K&H Bank – Baja és térségének helyi képviselője keresett meg egy levélben, azzal hogy a bank lát arra lehetőséget, hogy két településen, Érsekcsanádon és Madarason kihelyezésre kerüljön egy K&H-s automata. Ez azért is fontos, mert a Takarékbank helyi fiókja már csak havonta egy alkalommal van nyitva, és már csak az a kérdés, hogy mikor fogják bezárni teljesen.

 

(Csák József képviselő megérkezett, a képviselő-testület létszáma 6 főre változott.)

 

Felső Róbert polgármester: Annyit kérnek a levélben, hogy a képviselő-testület nyilatkozzon arról, hogy biztosítja az automata helyét és rezsiköltségét. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, a határozati javaslat: 1.) Érsekcsanád Község Önkormányzat Képviselő-testülete megismerte a K&H Bank és Biztosító Zrt. – Baja és térsége helyi képviselőjének – ATM bankautomata kihelyezése tárgyában írt – levelébe foglaltakat. 2.) A képviselő-testület úgy határozott, hogy a K&H Bank és Biztosító Zrt. által kihelyezendő ATM bankautomata telepítési helyét, valamint a működéséhez szükséges rezsiköltséget biztosítja. Aki a határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

223/2022. (XI.07.) Kt. sz. határozat

 

ATM bankautomata kihelyezésével kapcsolatos döntés

 

1.)    Érsekcsanád Község Önkormányzat Képviselő-testülete megismerte a K&H Bank és Biztosító Zrt. – Baja és térsége helyi képviselőjének – ATM bankautomata kihelyezése tárgyában írt – levelébe foglaltakat.

2.)    A képviselő-testület úgy határozott, hogy a K&H Bank és Biztosító Zrt. által kihelyezendő ATM bankautomata telepítési helyét, valamint a működéséhez szükséges rezsiköltséget biztosítja.

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő: folyamatos

 

3. napirendi pont

Az önkormányzati gyermekétkeztetés intézményi térítési díjáról szóló 12/2021. (X.12.) önkormányzati rendelet módosítása.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester:A Baráth és Társa Kft. megküldte nyilatkozatát arról, hogy a gyermekétkeztetésben az egyes étkezési típusoknál egy adagra 2022. november 4-től milyen nyersanyagköltséget számolnak fel. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki az előterjesztésben bemutatott rendelettervezetet elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül megalkotta Érsekcsanád Község Képviselő-testületének 18/2022. (XI.07.) önkormányzati rendeletétaz önkormányzati gyermekétkeztetés intézményi térítési díjáról szóló 12/2021. (X.12.) önkormányzati rendelet módosításáról.

(A rendelet teljes szöveg a jegyzőkönyv mellékletében.)

 

4. napirendi pont

Folyószámlahitel felvétele.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester:A tavalyi hitel 13.000.000 Ft volt, amit most 16.000.000 Ft-ra emelnénk fel. Erre azért van szükség, hogy ha bejönne egy nagyobb fűtésszámla, vagy egy nagyobb gyermekétkeztetési számla, akkor legyen pénzügyi mozgásterünk a kifizetéshez.

 

(Felső Róbert polgármester úr ismertette a képviselő-testület tagjaival az előterjesztésben szereplő határozati javaslatot.)

 

Felső Róbert polgármester: Aki a határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

224/2022. (XI.07.) Kt. sz. határozat

 

Folyószámlahitel felvétele

 

1.)    A képviselő-testület úgy határozott, hogy  a számlavezető pénzintézetnél 16.000.000 Ft (Tizenhatmillió forint)  folyószámlahitel felvételét kezdeményezi.

2.)    A hitel futamideje: határozatlan

3.)    A képviselő-testület vállalja, hogy a hitelt és járulékait  a  futamidő alatti  költségvetésben  tervezi.

4.)    A képviselő-testület a folyószámlahitel  és járulékai biztosítékául felajánlja  az Érsekcsanád belterület 608/1/A/2, és a  803/1/A/2 hrsz. alatti, törzsvagyon részét nem képező forgalomképes és az 1996. évi XXV. törvény  alapján adósságrendezésbe vonható ingatlanokat. Az ingatlanokra 13 millió Ft összegű  tartós finanszírozási jogviszonyt biztosító  jelzálogszerződés köttetett  2022. január  14-én  1-2-21-3201-0805-3/1 számon.  A képviselő-testület vállalja, hogy a hitel futamideje alatt az ingatlanokat nem minősíti korlátozottan  forgalomképessé vagy forgalomképtelenné.

5.)    A képviselő-testület a folyószámlahitel  és járulékai biztosítékául felajánlja  az Érsekcsanád külterület  0314/4 hrsz. alatti, törzsvagyon részét nem képező forgalomképes és az 1996. évi XXV. törvény  alapján adósságrendezésbe vonható ingatlant. A képviselő-testület vállalja, hogy új, 10.000.000 Ft összegű  tartós finanszírozási jogviszonyt biztosító  Jelzálogszerződés kerüljön megkötésre.  A képviselő-testület vállalja, hogy a hitel futamideje alatt az ingatlanokat nem minősíti korlátozottan  forgalomképessé vagy forgalomképtelenné.

6.)    A képviselő-testület a folyószámlahitel és járulékai fedezetéül az OTP Bank Nyrt.-nek felajánlja a helyi adókból származó bevételeit, mely bevételek összegét az OTP Bank Nyrt. a folyószámlahitel igénybevételéből eredő tartozás törlesztésére fordíthatja. A helyi adó bevételekre 20.000.000 Ft összegű tartós finanszírozási jogviszonyt biztosító követelésen alapított jelzálogszerződés köttetett 2014. július 2-án 1-2-14-3201-0354-2/2 számon, ami alapján a HBNY bejegyzés megtörtént, HBNY azonosító: HBN000029126.

7.)    A képviselő-testület felhatalmazza az OTP Bank Nyrt-t, illetve hozzájárul ahhoz, hogy amennyiben a hitel futamideje alatt az önkormányzat fizetési számláján a szerződés alapján esedékessé váló fizetési kötelezettség teljesítéséhez nem áll rendelkezésre a szükséges fedezet, úgy  annak biztosítása érdekében az önkormányzat helyi adók fogadására szolgáló számláiról a szükséges  összeget a bank a  fizetési  számlára haladéktalanul átvezesse.

8.)    A képviselő-testület az OTP Bank Nyrt. részére a más pénzügyi intézménynél vagy a Magyar Államkincstárnál vezetett, vagy a későbbiekben megnyitásra kerülő valamennyi fizetési számlájára ( beleértve a fizetési számlát és egyéb számlákat), ahol ezt jogszabály nem zárja ki, felhatalmazáson alapuló beszedési megbízást biztosít az OTP Bank Nyrt.  követelései teljesítése érdekében.

9.)    A képviselő-testület  felhatalmazza a polgármestert a szerződések és a felhatalmazó levelek aláírására.

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő: folyamatos

 

5. napirendi pont

Óvodai felvétellel kapcsolatos döntés.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester:Augusztusban attól féltünk, hogy nem lesz a bölcsődében elég gyermek, ezért azt mondtuk, hogy 2 és fél éves gyermek csak fenntartói engedéllyel vehető fel az óvodába. Most a bölcsődében a létszám megoldódott, mivel ott van 5 gyermek,viszont van két olyan gyermek is, akik hamarosan óvodáskorúvá válnak, de ha csak akkor veszik fel őket az óvodába, amikor ez megtörténik, vagyis a következő év elején, akkor nem kapunk rá finanszírozást. A két gyermekre pedig szükségünk van nem csak a finanszírozás miatt, hanem azért is, mert voltak olyan gyermekek, akik már nem ide járnak az óvodába, mert elköltöztek. Az a gyermeklétszám, amivel számoltak a nyáron, az már kevesebb, ezért van szükség a kettő gyermek beíratására. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, a határozati javaslat: 1.) Érsekcsanád Önkormányzat Képviselő-testülete megismerte az Érsekcsanádi Napköziotthonos Óvoda és Mini Bölcsőde intézményvezetőjének levelébe foglaltakat. 2.) A képviselő-testület úgy határozott, hogy engedélyezi kettő gyermek 3 éves kor előtti óvodai felvételét. Aki a határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

225/2022. (XI.07.) Kt. sz. határozat

 

Óvodai felvétellel kapcsolatos döntés

 

1.) Érsekcsanád Önkormányzat Képviselő-testülete megismerte az Érsekcsanádi Napköziotthonos Óvoda és Mini Bölcsőde intézményvezetőjének levelébe foglaltakat.

 

2.) A képviselő-testület úgy határozott, hogy engedélyezi kettő gyermek 3 éves kor előtti óvodai felvételét.

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: azonnal

 

6. napirendi pont

Közterületi fakivágásból származó famennyiség leltárba vétele.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

(A képviselő-testület tagjai tanácskozást tartottak a napirenddel kapcsolatban.)

 

Felső Róbert polgármester:A határozati javaslat: 1.) A képviselő-testület tudomásul veszi Csák József erdészeti tanácsnok tájékoztatását, mely szerint közterületi fakitermelésből az  alábbi  famennyiség került beszállításra a Művelődési Ház udvarára: Akác vegyes tűzifa 3,5 m3 nyilvántartási ára: 20.000 Ft/m3, Egyéb kemény lombos vastag tűzifa 1,5 m3 nyilvántartási ára: 12.000 Ft/m3, Nemesnyár lágy vastag tűzifa 1,5 m3 nyilvántartási ára: 7.500 Ft/m3. A fenti famennyiség  értékesítési ára: Akác vegyes tűzifa 20.000 Ft + ÁFA, Egyéb kemény lombos vastag tűzifa 12.000 Ft +ÁFA, Nemesnyár lágy vastag tűzifa 7.500 Ft + ÁFA. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

226/2022. (XI.07.) Kt. sz. határozat

 

Közterületi fakivágásból származó famennyiség leltárba vétele

 

A képviselő-testület tudomásul veszi Csák József erdészeti tanácsnok tájékoztatását, mely szerint közterületi fakitermelésből az  alábbi  famennyiség került beszállításra a Művelődési Ház udvarára:

 

§  Akác vegyes tűzifa 3,5 m3 nyilvántartási ára: 20.000 Ft/m3

§  Egyéb kemény lombos vastag tűzifa 1,5 m3 nyilvántartási ára: 12.000 Ft/m3

§  Nemesnyár lágy vastag tűzifa 1,5 m3 nyilvántartási ára: 7.500 Ft/m3

 

A fenti famennyiség  értékesítési ára:

 

§  Akác vegyes tűzifa                                                  20.000 Ft + ÁFA

§  Egyéb kemény lombos vastag tűzifa                      12.000 Ft + ÁFA

§  Nemesnyár lágy vastag tűzifa                                  7.500 Ft + ÁFA

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő: azonnal

 

7. napirendi pont

Egyebek

 

Felső Róbert polgármester:Folyamatosan dolgozunk a faház projekt beadásán, amihez egy egyszerű testületi határozat szükséges. A határozati javaslat: Érsekcsanád Község Önkormányzat Képviselő-testülete egyetért a TOP Plusz-3.3.2-21 kódszámú, Helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése című felhívás, szociális szolgáltatóház építésére vonatkozó támogatási kérelem benyújtásával. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

227/2022. (XI.07.) Kt. sz. határozat

 

TOP Plusz-3.3.2-21 kódszámú, „Helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése” címűfelhívás, szociális szolgáltatóház építésére vonatkozó támogatási kérelem benyújtás

 

Érsekcsanád Község Önkormányzat Képviselő-testülete egyetért a TOP Plusz-3.3.2-21 kódszámú, Helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése című felhívás, szociális szolgáltatóház építésére vonatkozó támogatási kérelem benyújtásával.

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő: pályázati kiírás szerint

 

Felső Róbert polgármester: Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, köszönöm mindenkinek a munkát, a rendkívüli nyilvános ülést bezárom.

 

 

 

 

kmf.

 

        Felső Róbert                                                                                         dr. Juhász Péter

        polgármester                                                                                                jegyző

 

 

 


 

 

Share