Get Adobe Flash player

Képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve - 2021. június 16.

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1/2021.                                  J e g y z ő k ö n y v

 

Készült:


Az ülés helye:

Érsekcsanád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2021. június 16. napján tartottrendkívüli nyilvános üléséről.

A Csuka Zsigmond Művelődési ház az Érsekcsanád, Hunyadi János utca 17. szám alatt.

Az ülés kezdetekor jelen vannak:

Felső Róbertpolgármester, Veszteg Zsolt alpolgármester, Kellner Tamás, Kucsora Krisztián, Csősz Lajos Csaba, Takácsné Kellner Mária képviselők.

Tanácskozási joggal jelen van:

dr. Juhász Péter jegyző

Kubovics Balázs pályázati referens

Meghívottként jelen vannak:

Tumbász István Ferencné bizottsági tag

Kenyeres Ervin bizottsági tag

Ádám Lajos bizottsági tag

Bazsik Attila Ferenc bizottsági tag

Martinkovics György Lászlóné bizottsági tag

Heipl József NNÖ Elnöke

Kissné Horváth Zsuzsanna művelődésszervező

Csengeri Klára MOVE Sport Egyesület

Béres Krisztina BAKUSE

Érdeklődő választópolgárok:

2 fő

       

Jegyzőkönyvvezető: Geiger Zoltán köztisztviselő

 

Felső Róbert polgármester: Köszöntök mindenkit mai rendkívüli nyilvános ülésünkön. Sokan vártuk már ezt a pillanatot, de én biztosan, mert ez nem volt egy jó időszak, és amennyire a vidéki polgármesterektől hallom, senki nem szerette.   

 

(Csák József képviselő megérkezett, a képviselő-testület létszáma 7 főre változott.)

 

Megállapítom, hogy az ülés kezdetén 6 képviselő és a polgármester van jelen, ez összesen 7 fő, a képviselő–testület határozatképes. A napirendi pontokkal kapcsolatban kiegészítenivalóm nincs. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a rendkívüli nyilvános ülés napirendjét a meghívón szereplő tartalommal elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 7 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

65/2021. (VI.16.) Kt. sz. határozat

 

Rendkívüli nyilvános ülés napirendjének elfogadása

 

1/a. Beszámoló a legutóbbi rendes ülés óta eltelt időszak eseményeiről

1/b. Tájékoztató a veszélyhelyzet alatt hozott döntésekről

Előadó: Felső Róbert polgármester

2. A helyi identitás pályázat cselekvési tervének módosítása

Előadó: dr. Juhász Péter jegyző

3. Egyebek

 

Intézkedést nem igényel

 

1/A. napirendi pont

Beszámoló a legutóbbi rendes ülés óta eltelt eseményekről.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

(Felső Róbert polgármester úr ismertette a képviselő-testület tagjaival az előterjesztésbe foglaltakat.)

 

Felső Róbert polgármester: Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a beszámolót elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 7 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

66/2021. (VI.16.) Kt. sz. határozat

 

Beszámoló a legutóbbi rendes ülés óta eltelt időszak eseményeiről

 

A képviselő-testület a legutóbbi rendes ülés óta eltelt időszak eseményeiről szóló beszámolót elfogadja.

 

Intézkedést nem igényel

 

1/B. napirendi pont

Tájékoztató a veszélyhelyzet alatt hozott döntésekről.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester: Jegyző úr készítette az előterjesztést. Érdekes lehet, hogy voltak létszámbeli változások az önkormányzatnál. A védőnő esetében Rácz Mária csak egy évig tudott úgy helyettesíteni, hogy ugyanazt a támogatást kapjuk. Marusa Szabina közben jelezte, hogy nagyon szívesen átjönne helyettesíteni Érsekcsanádra, és ugyanezért a támogatásért ez bele is fért. Karaszi Tibor közben nyugdíjas lett, ezért a helyére került Felső András, akinek a helyére pedig felvettük Spekner Zoltánt. A tájékoztatóval kapcsolatban van-e valakinek  kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a tájékoztatót tudomásul veszi, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 7 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

67/2021. (VI.16.) Kt. sz. határozat

 

A veszélyhelyzet alatt hozott döntésekről szóló tájékoztató tudomásul vétele

 

Érsekcsanád község Képviselő-testülete a veszélyhelyzet alatt hozott döntésekről szóló tájékoztatót tudomásul veszi.

 

Intézkedést nem igényel

 

 

2. napirendi pont

A helyi identitás pályázat cselekvési tervének módosítása.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester: A pályázati kiírásban eredetileg az van benne, hogy a támogatói okirat keltétől számított 24 hónapon belül kell lezárni a projektet. A rendezvények esetében erre adtak felmentést 36 hónapon belülre. Mivel az összes rendezvényünk támogatói okirata 2019. június 5-én, 6-án kelt, így a cselekvési tervbe foglalt rendezvényeinket 2022. június 5-ig, illetve június 6-ig meg kell csinálni.

 

(Felső Róbert polgármester úr a továbbiakban ismertette a képviselő-testület tagjaival a cselekvési terv módosítását.)

 

Felső Róbert polgármester: Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, a határozati javaslat: Érsekcsanád Község Képviselő-testülete a „Helyi identitás és kohézió erősítése Érsekcsanádon és Sükösdön” (azonosító szám: TOP-5.3.1-16-BK1-2017-00010.) című projekttel kapcsolatban elkészült és az előterjesztésben bemutatott cselekvési terv módosítását elfogadja. Aki a határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 7 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

68/2021. (VI.16.) Kt. sz. határozat

 

„Helyi identitás és kohézió erősítése Érsekcsanádon és Sükösdön” (azonosító szám: TOP-5.3.1-16-BK1-2017-00010.) című projekt cselekvési tervének módosítása

 

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete a „Helyi identitás és kohézió erősítése Érsekcsanádon és Sükösdön” (azonosító szám: TOP-5.3.1-16-BK1-2017-00010.) című projekttel kapcsolatban elkészült és az előterjesztésben bemutatott cselekvési terv módosítását elfogadja.

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: folyamatos

 

3. napirendi pont

Egyebek

 

Felső Róbert polgármester: Az érsekcsanádi Credo patika tulajdonosa jelezte, hogy előírták nekik egy rámpa építését a bejárathoz. Ezt csak úgy tudják megvalósítani, ha mi hozzájárulunk ahhoz, hogy erre a célra a közterületből elvegyenek. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, a határozati javaslat: 1.) Érsekcsanád Község Képviselő-testülete a Csanád Patika Kft. – a Credo patikához akadálymentes feljáró biztosítása tárgyában megírt – kérelmébe foglaltakat megismerte. 2.) A képviselő-testület úgy határozott, hogy a Credo patika előtti közterületen létesítendő akadálymentes feljáró megépítéséhez hozzájárul. Aki a határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 7 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

69/2021. (VI.16.) Kt. sz. határozat

 

A Credo patikához akadálymentes feljáró biztosítása

 

1.)    Érsekcsanád Község Képviselő-testülete a Csanád Patika Kft. – a Credo patikához akadálymentes feljáró biztosítása tárgyában megírt – kérelmébe foglaltakat megismerte

2.)    A képviselő-testület úgy határozott, hogy a Credo patika előtti közterületen létesítendő akadálymentes feljáró megépítéséhez hozzájárul

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: 8 nap

 

Felső Róbert polgármester: Körmendi László, akivel földmérési munkákat szoktunk végeztetni, a Bajai Spartacus Sport Club Kajak-kenu és Sárkányhajó Szakosztály prominens tagja is. Sokat egyeztettünk vele arról, hogy a szakosztály azért nem tud pályázni sehol, mert csak bajai címük van. Emiatt jó lenne, ha lenne egy nem bajai telephelyük is. Ez nekünk is jó lenne, mert azoknál a pályázatoknál, ahol vízi turizmusról beszélünk, nagyon jó lenne, ha lenne egy olyan egyesület, amelyik evez a Dunán. Ezért az a megoldás rajzolódott ki, hogy ők telephelyileg a Szabadidőparkba bejelentkeznének. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása?

 

Veszteg Zsolt alpolgármester: A mi pályázatainkat nem fogja ez zavarni?

 

Felső Róbert polgármester: Nem. Sőt, még együttműködő partnerként is számíthatunk rájuk egyes pályázatoknál. A határozati javaslat: Érsekcsanád község Képviselő-testülete a Bajai Spartacus Sport Club Kajak-kenu és Sárkányhajó Szakosztály részére engedélyezi az Érsekcsanád Község Önkormányzata tulajdonában lévő Érsekcsanádi szabadidőparkban (hrsz: 727) történő telephely bejegyzését. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 7 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

70/2021. (VI.16.) Kt. sz. határozat

 

A Bajai Spartacus Sport Club Kajak-kenu és Sárkányhajó Szakosztály telephelyének bejegyzése

 

Érsekcsanád község Képviselő-testülete a Bajai Spartacus Sport Club Kajak-kenu és Sárkányhajó Szakosztály részére engedélyezi az Érsekcsanád Község Önkormányzata tulajdonában lévő Érsekcsanádi szabadidőparkban (hrsz: 727) történő telephely bejegyzését. 

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: 8 nap

 

Felső Róbert polgármester: A Bajavíz Kft. ügyvezető igazgatója keresett meg azzal, hogy a mi tulajdonunkban lévő szennyvíz végátemelő elromlott. A fenntartási kötelezettség közben már lejárt. Az átemelő javítása nettó 1,54 millió Forint, a cseréje pedig nettó 2,19 millió Forint. Amíg az ivóvíz hálózatnál van bérleti díj, addig a szennyvíznél nincs, és így annak a terhére nem lehet megoldani ezt a problémát. A Bajavíz Kft. részéről a következőt tudják elképzelni, átérezve azt, hogy se nekünk, se nekik nincs túl sok pénzünk. Az első lehetőség, hogy a szivattyú az önkormányzat tulajdona marad, és a felújítást vagy pótlást az önkormányzat elvégezteti. Ezt jó lenne kihagyni. Másik lehetőség, hogy eladjuk ezt az átemelőt a Bajavíz Kft-nek egy jelképes összegért, és azt ők, már mint saját tulajdont, meg fogják javítani, vagy ki fogják cserélni. Harmadik lehetőség, hogy lelízingeljük tőlük az átemelő javítását. Ennek sincs sok értelme. Én a jelképes összegért történő értékesítést tartanám jó döntésnek.

 

dr. Juhász Péter jegyző: Arról volt szó a szennyvíz átemelőnél, hogy az közös tulajdon lesz Sükösddel, mivel Sükösd szennyvizét is ez az átemelő emeli át.

 

Felső Róbert polgármester: Nekem azt mondták, hogy vélhetően Érsekcsanád tulajdonában van, de ezt pontosan meg kell majd nézni. Ez a dolog, amit jegyző úr mondott, úgy tudom nem a tulajdonra vonatkozott, hanem a tulajdoni arány megállapítására. A határozati javaslatban szerepelhet is az, hogy a képviselő-testület megbíz engem, hogy a szennyvíz átemelő tulajdoni viszonyait tisztázzam, és arról a testületet tájékoztassam. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, a határozati javaslat: 1.) Érsekcsanád Önkormányzat Képviselő-testülete úgy határozott, hogy az érsekcsanádi szennyvíz végátemelőben lévő meghibásodott szivattyút értékesíti az üzemeltetőnek, aki ezt követően elvégezteti annak felújítását. 2.) A képviselő-testület megbízza a polgármestert, hogy szennyvíz végátemelő tulajdoni viszonyait tisztázza, és arról a képviselő-testületnek számoljon be. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 7 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

71/2021. (VI.16.) Kt. sz. határozat

 

Az érsekcsanádi szennyvíz végátemelő szivattyúval kapcsolatos döntés

 

1.)    Érsekcsanád Önkormányzat Képviselő-testülete úgy határozott, hogy az érsekcsanádi szennyvíz végátemelőben lévő meghibásodott szivattyút értékesíti az üzemeltetőnek, aki ezt követően elvégezteti annak felújítását

2.)    A képviselő-testület megbízza a polgármestert, hogy szennyvíz végátemelő tulajdoni viszonyait tisztázza, és arról a képviselő-testületnek számoljon be

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: következő képviselő-testületi ülés

 

(Felső Róbert polgármester úr a továbbiakban tájékoztatta a képviselő-testület tagjait a falunapot pótló rendezvény megrendezésének jelenleg tervezett programpontjairól.)

 

Bazsik Attila Ferenc bizottsági tag: Büfével kapcsolatban kérdezem, hogy lesz-e büfé, és ki fogja csinálni?

 

Felső Róbert polgármester: Igen, lesz büfé, és Berger Feri fogja csinálni.

 

Bazsik Attila Ferenc bizottsági tag: Jó lenne, ha nem csak a rendezvényen lenne nyitva a büfé. Rá lehetne őt venni, hogy máskor is nyisson ki?

 

Felső Róbert polgármester: Nem. Eddig arra készültünk, hogy nem lesz semmilyen rendezvény, és az egész park áramhálózatát át kell alakítani. Közben kiderült, hogy a szabadidőpark és a focipálya áramhálózata egyben van. Azaz ha lekapcsoljuk a szabadidőparkot, akkor a focisták például télen nem tudnak a világításos pályán edzeni. Ezt egy szakaszolással kell majd megoldanunk. Ezen dolgozunk. Ezen kívül ezen a nyáron szeretnénk az egész szabadidőparkot jó állapotba hozni.

A hónap végén tartjuk a rendes testületi ülést bizottsági ülésekkel együtt. Egy nagyon nehéz időszakon vagyunk túl. Két taktikája volt a településeknek. A nagy többség azt választotta, hogy nem csinál semmit, egy kisebb része a településeknek pedig azt mondta, hogy csináljanak valamit. Mi is ezt választottuk. Folyamatosan lépünk előre, mivel több projektünk is folyamatban van. Csak az a baj, hogy a számlákat fizetni kell, a másik oldalról viszont nagyon lassan jön csak az elszámolásból be a pénz. A Beni tónál lévő munkálatok elszámolását már beadtuk a tavalyi év végén, vagy az idei év elején, de még az előtte beadott számlához sem kezdtek hozzá. A játszótér elszámolásához sem kezdtek még hozzá. Az ipari terültre vonatkozóan pedig még mindig nem engedték meg, hogy szerződést kössünk a vállalkozókkal. Egy másik nagy probléma, és a polgármesterek erre panaszkodnak, hogy egy adott munkára a vállalkozók 5 napos árajánlatot adtak, de most már eljutottunk odáig, hogy már csak 1 napra adnak. Mindez azért van, mert nagyon gyorsan változnak az építőanyagok árai. A bölcsőde teteje a jövő héten kerül fel, amennyiben lesz faanyag. Európában nincs fa, mert eladták az összeset az Amerikai Egyesült Államoknak és Kínának. De azért örüljünk, mert hivatalosan csak 5 % az infláció Magyarországon. A hamarosan megjelenő Leader pályázatoknál azt tartom jó taktikának, ha eszközöket vásárolunk. Úgyhogy minden nap nagyon megy a pénz, és közben nincs gépjárműadó, idegenforgalmi adót nem fizettek, az iparűzési adó csak 1 %, aminek a kompenzálására majd valamikor kapunk valamit. Állítólag fogunk valamit kapni azért is, mert a minimálbér emelkedett, és júliusban ismét emelkedni fog. Mindezek miatt ma ebben a pillanatban a számláinkon mínusz 40.000.000 Ft-nál tartunk, a folyószámlahitelünk pedig közel 12.000.000 Ft-os mínuszban van. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, köszönöm mindenkinek a munkát, a rendkívüli nyilvános ülést bezárom.

 

 

kmf.

 

 

        Felső Róbert                                                                                         dr. Juhász Péter

        polgármester                                                                                               jegyző


 

Share