Get Adobe Flash player

Képviselő-testületi nyilvános ülés jegyzőkönyve - 2020. szeptember 8.

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17/2020.                                J e g y z ő k ö n y v

 

Készült:


Az ülés helye:

Érsekcsanád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2020. szeptember 8. napján tartottrendkívüli nyilvános üléséről.

Az Érsekcsanádi Polgármesteri Hivatal díszterme a Dózsa György út 77. szám alatt.

Az ülés kezdetekor jelen vannak:

Felső Róbertpolgármester, Veszteg Zsolt alpolgármester, Kellner Tamás, Kucsora Krisztián, Csősz Lajos Csaba, Takácsné Kellner Mária képviselők.

Tanácskozási joggal jelen van:

dr. Juhász Péter jegyző

Meghívottként jelen vannak:

Tumbász István Ferencné bizottsági tag

Kenyeres Ervin bizottsági tag

Horváth Ferenc bizottsági tag

Bazsik Attila Ferenc bizottsági tag

Martinkovics György Lászlóné bizottsági tag

Jakab Attila bizottsági tag

György Erika óvodavezető

Thuránszkyné Eszes Andrea könyvtáros

Felső Róbert Gyula díszpolgár

Tumbász István Ferenc díszpolgár

Jaber Viktor családgondozó

Tarkó Miklós a sportkör elnökhelyettese

Béres Krisztina - Bakuse

Érdeklődő választópolgárok:

---

       

Jegyzőkönyvvezető: Geiger Zoltán köztisztviselő

 

Felső Róbert polgármester: Köszöntök mindenkit mai rendkívüli nyilvános ülésünkön. Megállapítom, hogy az ülés kezdetén 5 képviselő és a polgármester van jelen, ez összesen 6 fő, a képviselő–testület határozatképes. A napirendi pontokkal kapcsolatban módosító javaslatom nincs. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a rendkívüli nyilvános ülés napirendjét a meghívón szereplő tartalommal elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

186/2020. (IX.08.) Kt. sz. határozat

 

Rendkívüli nyilvános ülés napirendjének elfogadása

 

1.)    A művelődési ház mosdó és színpad felújítási árajánlatokról döntés

Előadó: Felső Róbert polgármester

2.)    A faluközpont projekt folytatása

Előadó: Felső Róbert polgármester

3.)    A községben jelentkező telekvásárlási igények

Előadó: Felső Róbert polgármester

4.)    Egyebek

 

Intézkedést nem igényel

 

1. napirendi pont

A művelődési ház mosdó és színpad felújítási árajánlatokról döntés.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester: Az úgynevezett szakkörös pályázathoz kimentek az árajánlat kérések a Vidocsa-BAU Kft., a KE-LAK-ÉP Kft. és a Taba Épker Kft. részére. A legolcsóbb árajánlatot a Vidocsa-BAU Kft. adta mind az építésre, mind pedig az eszközbeszerzésre. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, a határozati javaslat: 1.) Érsekcsanád Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Falu Program - „A nemzeti és helyi identitástudat erősítése” című MFP-NHI/2019. kódszámú pályázat – Csuka Zsigmond Művelődési ház mosdó, szakkörterem, színpad és öltöző helyiségeinek átépítési munkáival, valamint hang és fénytechnika beszerzésével – az előterjesztésben bemutatott árajánlat alapján – megbízza a Vidocsa-Bau Kft-t (6347 Érsekcsanád, Akácos utca 71.) 2.) A munka elvégzésének költsége: Építés: 11.524.301 Ft+Áfa, Eszközbeszerzés: 3.870.905 Ft+Áfa. 3.) A képviselő-testület megbízza a polgármestert a megbízási szerződés aláírásával. Aki a határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

187/2020. (IX.08.) Kt. sz. határozat

 

Magyar Falu Program  - „A nemzeti és helyi identitástudat erősítése” című MFP-NHI/2019. kódszámú pályázat – Művelődési ház mosdó és színpad felújítási munkákra történő megbízás

 

1.)    Érsekcsanád Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Falu Program  - „A nemzeti és helyi identitástudat erősítése” című MFP-NHI/2019. kódszámú pályázat – Csuka Zsigmond Művelődési ház mosdó, szakkörterem, színpad és öltöző helyiségeinek átépítési munkáival, valamint hang és fénytechnika beszerzésével – az előterjesztésben bemutatott árajánlat alapján – megbízza a Vidocsa-Bau Kft-t (6347 Érsekcsanád, Akácos utca 71.)

 

2.)    A munka elvégzésének költsége:          Építés: 11.524.301 Ft+Áfa

 

Eszközbeszerzés: 3.870.905 Ft+Áfa

 

3.)    A képviselő-testület megbízza a polgármestert a megbízási szerződés aláírásával.

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: 15 nap

 

2. napirendi pont

A faluközpont projekt folytatása.

 

Felső Róbert polgármester: A faluközpont megújításával kapcsolatban is le kellene tisztáznunk néhány dolgot, mivel le kell majd adnunk októberben az igényünket, hogy jövőre milyen növényeket szeretnénk venni. Az elképzelés az volt, hogy a hivatal épülete előtt kezdjük átalakítani a kertet. Az akkori határozatunk egy részét meg tudtuk valósítani, egy részét viszont nem, mert akkor nem volt meg rá a forrás. Az akkor elmaradt öntözőberendezés meg lesz ősszel, és a levendulák kihelyezését is kezelni tudjuk majd. Október elejére el fog készülni a könyvtár, ami után ki kellene majd találnunk, hogy hogyan nézzen ki a könyvtár előtti rész. Felmerült még, hogy a hivatal elé kellene zászlótartó rúd, és kérdés, hogy mit akarunk még tovább virágosítani. Jöttek be már ötletek. Egy ötlet például, hogy egy méter széles sávot fel lehetne húzni virágból innen a napköziig, a Deák Ferenc utcában pedig az iskoláig.

 

(A továbbiakban a képviselő-testület tagjai tanácskozást tartottak a témával kapcsolatban.)

 

Felső Róbert polgármester: A hónap végére jó lenne összeállítani egy anyagot. Bárkinek van ötlete, küldje el nekem. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, térjünk át a következő napirendi pontra!

 

2. napirendi pont

Telekvásárlási igények.

 

Felső Róbert polgármester: Ritával átnézettük az újságban megjelent hirdetéseket az eladó ingatlanokról, amiből kiderült, hogy annak nagy része már el van adva, vagyis azoknak a hirdetéseknek az egyharmada már nem élő. A telektulajdonosok másik része pedig, akik nem akarják most eladni a tulajdonukat. Ugyanakkor kaptam olyan kritikát is a héten, hogy nem engedtük megnyitni az Akácos utca mögötti területet arra hivatkozva, hogy mennyibe fog kerülni az aszfaltozás, az árok kialakítása. Most elkezdtünk dolgozni az Akácos utca aszfaltozásán, és kiderült, hogy 16 olyan üres porta van ezen a szakaszon, ahová pedig építünk utat. Az emberek egyszerűen nem értik, hogy ahová költözni akarnak, oda nem engedjük őket, ahová pedig utat építünk, ott nagy részen üres porta van. Ezt az ellentmondást fel kellene oldani. Próbáljunk meg a megoldáson gondolkodni. Most megnézzük azt, hogy van-e arra mód, hogy a külterületen történő építhetőség megvalósítható-e. Ennek szabályait meg fogjuk vizsgálni. Azért is kell erről beszélnünk, mert 13-14 évig biztosan nem tudunk új utcát nyitni.

 

(A továbbiakban a képviselő-testület tagjai tanácskozást tartottak a témával kapcsolatban.)

 

Veszteg Zsolt alpolgármester: A megoldás szerintem az, ha hosszú távban gondolkodunk. Meg kell nézni, hogy a község melyik területe lehet alkalmas telkek kialakítására, és majd – a jelenlegi jogszabályok szerint - 10 év múlva el lehet adni azokat. Ehhez viszont az önkormányzatnak most kell meghozni ezt a döntést. Rövid távon nincs más megoldás, mint a meglévőket lebontani, és oda építeni egy másikat.

 

Felső Róbert polgármester: Azért itt néhány dolgot tudni kell. Az egyik, hogy most van CSOK, és a fiatalok most akarnak venni ingatlant. A másik pedig, hogy magántulajdonnal nem tudunk mit kezdeni. Tehát mi hiába vonunk belterületbe egy részt, ha a tulajdonos nem akar ilyen megoldást. Mindenki kezdjen el gondolkodni, és várom az ötleteket. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, térjünk át a következő napirendi pontra!

 

3. napirendi pont

Egyebek

 

Felső Róbert polgármester: Az előbb már döntöttünk a szakkör helyiség kivitelezéséről, de most a műszaki ellenőri megbízásról is döntenünk kellene, amire Rabi György Ervin egyéni vállalkozóként adott árajánlatot. A munkaterületet 2020. szeptember 22-én adjuk át. A határozati javaslat: 1.) Érsekcsanád Önkormányzat Képviselő-testülete a művelődési ház szakkör helyiség, színpad, a színpadhoz vezető feljáró, az öltöző és a meglévő mosdók átépítése, mozgáskorlátozott mosdó kialakításával kapcsolatos műszaki ellenőri feladatokkal - az előterjesztésben bemutatott árajánlat alapján – megbízza Rabi György Ervin egyéni vállalkozót. (6347 Érsekcsanád, Béke tér 1.) A munka elvégzésének költsége: Bruttó 140.000 Ft. 2.) A képviselő-testület megbízza a polgármestert a megbízási szerződés aláírásával. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

188/2020. (IX.08.) Kt. sz. határozat

 

Művelődési ház szakkör helyiség, színpad, a színpadhoz vezető feljáró, az öltöző és a meglévő mosdók átépítése, mozgáskorlátozott mosdó kialakításával kapcsolatban műszaki ellenőr megbízása

 

1.) Érsekcsanád Önkormányzat Képviselő-testülete a művelődési ház szakkör helyiség, színpad, a színpadhoz vezető feljáró, az öltöző és a meglévő mosdók átépítése, mozgáskorlátozott mosdó kialakításával kapcsolatos műszaki ellenőri feladatokkal - az előterjesztésben bemutatott árajánlat alapján – megbízza Rabi György Ervin egyéni vállalkozót. (6347 Érsekcsanád, Béke tér 1.) A munka elvégzésének költsége: Bruttó 140.000 Ft.

 

2.) A képviselő-testület megbízza a polgármestert a megbízási szerződés aláírásával.

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: 15 nap

 

Felső Róbert polgármester: A szertár épület kiviteli terveinek elkészítéséről is kellene döntenünk, mert annak az építését is el kellene kezdeni úgy, hogy novemberig legalább az alap meglegyen. A határozati javaslat: 1.) Érsekcsanád Önkormányzat Képviselő-testülete az Érsekcsanád, Hunyadi János utca 17. Hrsz: 490 tárolóépület kiviteli terveinek elkészítésével - az előterjesztésben bemutatott árajánlat alapján – megbízza az Arkett Kft-t. (6347 Érsekcsanád, Béke tér 1.) A munka elvégzésének költsége: 187.000 Ft+Áfa. 2.) A képviselő-testület megbízza a polgármestert a megbízási szerződés aláírásával. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

189/2020. (IX.08.) Kt. sz. határozat

 

Érsekcsanád, Hunyadi János utca 17. Hrsz: 490 tárolóépület kiviteli terveinek elkészítésére megbízás

 

1.)     Érsekcsanád Önkormányzat Képviselő-testülete az Érsekcsanád, Hunyadi János utca 17. Hrsz: 490 tárolóépület kiviteli terveinek elkészítésével - az előterjesztésben bemutatott árajánlat alapján – megbízza az Arkett Kft-t. (6347 Érsekcsanád, Béke tér 1.) A munka elvégzésének költsége: 187.000 Ft+Áfa.

2.)     A képviselő-testület megbízza a polgármestert a megbízási szerződés aláírásával.

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: 15 nap

 

Felső Róbert polgármester: Arról is kellene most döntenünk, hogy ebben az évben is csatlakozunk a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz. A határozati javaslat: 1.) Érsekcsanád Község Önkormányzata kinyilvánítja azon szándékát, hogy csatlakozik a Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2021. évi fordulójához, vállalva a meghirdetett általános szerződési feltételek betartását. Felhatalmazza a polgármestert a csatlakozási nyilatkozat aláírására. 2.) A képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy az 1./ pontban hozott döntésnek megfelelően a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat pályázati kiírásához a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, valamint a www.ersekcsanad.hu honlapon történő közzétételéről gondoskodjon. 3.) A képviselő-testület sikeres pályázatok támogatási összegét az önkormányzat 2021. évi költségvetésében biztosítja, felkéri a jegyzőt ezen összeg szerepeltetésére az önkormányzat 2021. évi költségvetésről szóló rendelet-tervezetében. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

190/2020. (IX.08.) Kt. sz. határozat

 

Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz csatlakozás

 

1.      Érsekcsanád Község Önkormányzata kinyilvánítja azon szándékát, hogy csatlakozik a Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2021. évi fordulójához, vállalva a meghirdetett általános szerződési feltételek betartását.

Felhatalmazza a polgármestert a csatlakozási nyilatkozat aláírására.

 

Határidő:2020. október 1.

 

Felelős:     Felső Róbert polgármester

 

2.      A képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy az 1./ pontban hozott döntésnek megfelelően a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat pályázati kiírásához a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, valamint a www.ersekcsanad.huhonlapon történő közzétételéről gondoskodjon.

 

Határidő:2020. október 5.

 

Felelős:     Felső Róbert polgármester

 

3.      A képviselő-testület sikeres pályázatok támogatási összegét az önkormányzat 2021. évi költségvetésében biztosítja, felkéri a jegyzőt ezen összeg szerepeltetésére az önkormányzat 2021. évi költségvetésről szóló rendelet-tervezetében.

 

Határidő:2021. évi költségvetési rendelet-tervezet előkészítése

 

Felelős:     Juhász Péter  jegyző

 

Felső Róbert polgármester: A könyvtárban Andrea jelezte, hogy lenne egy javaslata, mely szerint a munkarendet a valós igényekhez igazodóan kellene módosítani. Lényeges változás, hogy szombaton nem 1 órára lenne nyitva a könyvtár, hanem 8 órától 12 óráig. A határozati javaslat: 1.) Érsekcsanád Község Képviselő-testülete az Érsekcsanád, Dózsa György út 52. szám alatt működő nyilvános könyvtár nyitva tartását 2020. október 1. napjától az alábbiak szerint határozza meg: Hétfő: 10-16, Kedd: 10-18, Szerda: 8-12, Csütörtök 10-18, Péntek: 10-16, Szombat: 8-12, Vasárnap: zárva. Összesen heti 36 óra. 2.) A határozatról a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár értesítendő. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

191/2020. (IX.08.) Kt. sz. határozat

 

Könyvtár nyitva tartásának módosítása

 

1.) Érsekcsanád Község Képviselő-testülete az Érsekcsanád, Dózsa György út 52. szám alatt működő nyilvános könyvtár nyitva tartását 2020. október 1. napjától az alábbiak szerint határozza meg: Hétfő: 10-16, Kedd: 10-18, Szerda: 8-12, Csütörtök 10-18, Péntek: 10-16, Szombat: 8-12, Vasárnap: zárva. Összesen heti 36 óra.

 

2.) A határozatról a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár értesítendő.

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: 15 nap

 

Felső Róbert polgármester: A következő dolog a lelátó építése a sportpályán, ami a mi tulajdonunk. A pályázathoz most hiánypótlásba bekérték a tulajdonosi hozzájárulást. A határozati javaslat: 1.) Érsekcsanád Község Képviselő-testülete az Érsekcsanád Község Önkormányzat, mint a 6347 Érsekcsanád, Béke tér 10. (hrsz: 726) tulajdonos által – az előterjesztésben bemutatott, az érintett ingatlanon lelátó építésére - adott tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatban foglaltakkal egyetért. 2.) A képviselő-testület megbízza a polgármestert a tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozat aláírásával. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

192/2020. (IX.08.) Kt. sz. határozat

 

Lelátó építéséhez tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozat elfogadása

 

1.) Érsekcsanád Község Képviselő-testülete az Érsekcsanád Község Önkormányzat, mint a 6347 Érsekcsanád, Béke tér 10. (hrsz: 726) tulajdonos által – az előterjesztésben bemutatott, az érintett ingatlanon lelátó építésére - adott tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatban foglaltakkal egyetért.

 

2.) A képviselő-testület megbízza a polgármestert a tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozat aláírásával.

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: 15 nap

 

Felső Róbert polgármester: Beérkezett a hivatalhoz három járdaépítéssel kapcsolatos támogatási kérelem. Az első határozati javaslat: A képviselő-testület úgy határozott, hogy lakossági közreműködéssel történő járdaépítésre  120.000 Ft kiadási előirányzatot biztosít az önkormányzat költségvetésében a beruházások között a faluközpont megújítására tervezett előirányzat terhére. A kifizetés kedvezményezettje: Bolvári Tamás Érsekcsanád, Hunyadi János utca 64. szám alatti lakos. A képviselő-testület megbízza a polgármestert a megállapodás megkötésével, valamint az elkészült járda átvételével. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

193/2020. (IX.08.) Kt. sz. határozat

 

Járdaépítés lakossági közreműködéssel (Bolvári Tamás)

 

A képviselő-testület úgy határozott, hogy lakossági közreműködéssel történő járdaépítésre 120.000 Ft kiadási előirányzatot biztosít az önkormányzat költségvetésében a beruházások között a faluközpont megújítására tervezett előirányzat terhére. A kifizetés kedvezményezettje: Bolvári Tamás Érsekcsanád, Hunyadi János utca 64. szám  alatti lakos. A képviselő-testület megbízza a polgármestert a megállapodás megkötésével, valamint az elkészült járda átvételével.

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő: 2020. november 10.

 

Felső Róbert polgármester: A második határozati javaslat: A képviselő-testület úgy határozott, hogy lakossági közreműködéssel történő járdaépítésre  25.000 Ft kiadási előirányzatot biztosít az önkormányzat költségvetésében a beruházások között a faluközpont megújítására tervezett előirányzat terhére. A kifizetés kedvezményezettje: Pere Nándor Érsekcsanád, Petőfi Sándor utca 15. szám alatti lakos. A képviselő-testület megbízza a polgármestert a megállapodás megkötésével, valamint az elkészült járda átvételével. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

194/2020. (IX.08.) Kt. sz. határozat

 

Járdaépítés lakossági közreműködéssel (Pere Nándor)

 

A képviselő-testület úgy határozott, hogy lakossági közreműködéssel történő járdaépítésre  25.000 Ft kiadási előirányzatot biztosít az önkormányzat költségvetésében a beruházások között a faluközpont megújítására tervezett előirányzat terhére. A kifizetés kedvezményezettje: Pere Nándor Érsekcsanád, Petőfi Sándor utca 15. szám alatti lakos. A képviselő-testület megbízza a polgármestert a megállapodás megkötésével, valamint az elkészült járda átvételével.

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő: 2020. november 15.

 

Felső Róbert polgármester: A harmadik határozati javaslat: A képviselő-testület úgy határozott, hogy lakossági közreműködéssel történő járdaépítésre  18.000 Ft kiadási előirányzatot biztosít az önkormányzat költségvetésében a beruházások között a faluközpont megújítására tervezett előirányzat terhére. A kifizetés kedvezményezettje: Horti Rita Angéla Érsekcsanád, Dózsa György út 146. szám alatti lakos. A képviselő-testület megbízza a polgármestert a megállapodás megkötésével, valamint az elkészült járda átvételével. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 6 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

195/2020. (IX.08.) Kt. sz. határozat

 

Járdaépítés lakossági közreműködéssel (Horti Rita Angéla)

 

A képviselő-testület úgy határozott, hogy lakossági közreműködéssel történő járdaépítésre  18.000 Ft kiadási előirányzatot biztosít az önkormányzat költségvetésében a beruházások között a faluközpont megújítására tervezett előirányzat terhére. A kifizetés kedvezményezettje: Horti Rita Angéla Érsekcsanád, Dózsa György út 146. szám alatti lakos. A képviselő-testület megbízza a polgármestert a megállapodás megkötésével, valamint az elkészült járda átvételével.

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő: 2020. november 22

 

Felső Róbert polgármester: Szombaton lesz az Egyesületek napja, ahová várunk minden meghívottat. Ebben az évben kevesebben leszünk, mivel minden egyesülettől kevesebben jönnek. Összességében 130 fő körül lesz a létszám. Csütörtökön pedig lesz a borkóstoló, oda is várunk mindenkit.

 

Takácsné Kellner Mária képviselő: A gépjárműadót kivéve kiküldésre kerültek az adók. Nekem van egy olyan érzésem, hogy sok ember azt gondolja, hogy neki most csak ennyit kell fizetnie. Nem lesz ebből gond?

 

Felső Róbert polgármester: Nem értem a kérdést.

 

Takácsné Kellner Mária képviselő: Eddig mindenki kapott gépjárműadóról is csekket, most pedig nem. Lehet, hogy lesznek olyan emberek, akik azt gondolják majd, hogy ennyit kell most csak fizetniük nekik.

 

Felső Róbert polgármester: Most elkezdték hordani a gépjárműadóról szóló értesítőket is. Az emberek először a kommunális adót, aztán pedig gépjárműadót fizetik így be. Ezt beszéltük meg.

 

Takácsné Kellner Mária képviselő: Tudom, csak én attól tartok, hogy így nem fog befolyni az adó rendesen.

 

Felső Róbert polgármester: A múlt héten volt polgármesteri fórum, ahol több önkormányzat is azért panaszkodott, mert azt a bizonyos adóerő-képességet, ami a normatívák lehívásához számít, harmincvalahányezer forintról levitték huszonvalahányezer forintra. Így az önkormányzatoknak jóval kevesebb a finanszírozásuk. Ott felvetettem, hogy az még hagyján, hogy kiesik a gépjárműadó, de mennyibe kerül a behajtása, és a NAV miért nem tudja ezt ugyanúgy beszedni, mint a személyi jövedelemadót? Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, köszönöm mindenkinek a munkát, a rendkívüli nyilvános ülést bezárom.

 

 

 

 

 

kmf.

        Felső Róbert                                                                                         dr. Juhász Péter

        polgármester                                                                                               jegyző


 

Share