Get Adobe Flash player

Képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve - 2018. március 28.

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

8/2018.                                  J e g y z ő k ö n y v

 

Készült:


Az ülés helye:

Érsekcsanád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. március 28. napján tartottrendkívüli nyilvános üléséről.

Az Érsekcsanádi Polgármesteri Hivatal díszterme az Érsekcsanád, Dózsa György út 77. szám alatt.

Az ülés kezdetekor jelen vannak:

Felső Róbertpolgármester, Veszteg Zsolt alpolgármester, Horváth Ferenc, Takácsné Kellner Mária képviselők.

Tanácskozási joggal jelen van:

dr. Juhász Péter jegyző

Meghívottként jelen vannak:

Hegedűs András lakos

Harsányi Zsolt lakos

Érdeklődő választópolgárok:

xxx

     

Jegyzőkönyvvezető: Geiger Zoltán köztisztviselő

 

Felső Róbert polgármester: Köszöntök mindenkit mai rendkívüli nyilvános ülésünkön. Megállapítom, hogy az ülés kezdetén 3 képviselő és a polgármester van jelen, ez összesen 4 fő, a képviselő–testület határozatképes. A napirendi pontokkal kapcsolatban módosító javaslatom nincs. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, aki a rendkívüli nyilvános ülés napirendjét a meghívón szereplő tartalommal elfogadja, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 4 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

94/2018. (III.28.) Kt. sz. határozat

 

Rendkívüli nyilvános ülés napirendjének elfogadása

 

1. Döntés útfelújítással kapcsolatos műszaki ellenőri árajánlatokról.

     Előadó: Felső Róbert polgármester 

2. Egyebek

 

Intézkedést nem igényel

 

1. napirendi pont

Döntés útfelújítással kapcsolatos műszaki ellenőri árajánlatokról.

(Előterjesztés mellékelten csatolva.)

 

Felső Róbert polgármester: Beérkezett a 3 ajánlat a műszaki ellenőri feladatok elvégzésére. Az első ajánlat a Bajaprint Kft-től érkezett Bruttó 381.000 Ft-tal, a Rafter Bt-től Bruttó 450.000 Ft-tal és a harmadik a Mensor-R98 Bt-től Bruttó 250.000 Ft-tal. Ennek megfelelően a javaslat a következő: 1.) Érsekcsanád Község Képviselő-testülete a "2017. évi önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása (Petőfi és Zrínyi utcák felújítása)" című projekt keretében megvalósuló fejlesztés műszaki ellenőri feladatainak elvégzésével megbízza a Mensor-R98 Bt-t. (6500 Baja, szüretelő utca 4.). 2.) A munka elvégzésének költsége Bruttó 250.000 Ft. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 4 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

95/2018. (III.28.) Kt. sz. határozat

 

"2017. évi önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása (Petőfi és Zrínyi utcák felújítása)" című projekt keretében megvalósuló feladathoz kapcsolódó műszaki ellenőri feladatokra történő megbízás

 

1.) Érsekcsanád Község Képviselő-testülete a "2017. évi önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása (Petőfi és Zrínyi utcák felújítása)" című projekt keretében megvalósuló fejlesztés műszaki ellenőri feladatainak elvégzésével megbízza a Mensor-R98 Bt-t. (6500 Baja, szüretelő utca 4.).

 

2.) A munka elvégzésének költsége Bruttó 250.000 Ft.

 

Felelős: Felső Róbert polgármester

 

Határidő: 30 nap

 

2. napirendi pont

Egyebek

 

Felső Róbert polgármester: Harsányi Zsolt két kérelmet adott be az önkormányzathoz. Az egyikben kérte, hogy az ingatlana előtt egy bejárót létesíthessen áteresz letételével, a másikban pedig erre kért anyagi támogatást. A képviselő-testület legutóbbi ülésén elnapolta a kérelmekkel kapcsolatos döntést.

 

Harsányi Zsolt lakos: Vettünk egy 40 méter széles portát a Reál bolt mögött. Nem a telekhatárra szeretnénk építeni, hanem attól beljebb. A jelenlegi bejárót átraknánk az ingatlan mögé, amelyik így egy gazdasági bejáró lenne, a főépületnél pedig szeretnénk kialakítani egy 7 méteres bejárót, azért mert az árok és a kerítés között csak egy járdának van hely.

 

Felső Róbert polgármester: Függetlenül ettől a kérelemtől, egy dologgal a jövőben érdemes lesz foglalkoznunk. Ilyen jellegű kérelmekkel kapcsolatban tisztázni kellene, hogy az átereszek takarítása kinek a feladata legyen, mert a hosszabb áteresz takarítása sokkal nehezebb. A támogatással kapcsolatban azt tudom elmondani, hogy ha lenne pénzünk, akkor sem adhatnánk, mert a támogatási rendeletünkben benne van, hogy milyen szélességig lehet támogatást adni. Ez pedig 4 méter. Van-e valakinek más javaslata a jóváhagyáson kívül? Amennyiben nincs, a határozati javaslat: Érsekcsanád Község Képviselő-testülete engedélyezi Harsányi Zsolt Érsekcsanád, Dózsa György út 171. szám alatti lakos részére az Érsekcsanád, Zrínyi Miklós utca 194/6 helyrajzi számú ingatlan előtti közterületen 7 méter hosszú átereszcső elhelyezését kapubejáró létesítése céljából. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 4 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

96/2018. (III.28.) Kt. sz. határozat

 

Harsányi Csaba kapubejáró létesítési kérelme

 

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete engedélyezi Harsányi Zsolt Érsekcsanád, Dózsa György út 171. szám alatti lakos részére az Érsekcsanád, Zrínyi Miklós utca 194/6 helyrajzi számú ingatlan előtti közterületen 7 méter hosszú átereszcső elhelyezését kapubejáró létesítése céljából.

 

Intézkedést nem igényel

 

Felső Róbert polgármester: A második határozati javaslat: Érsekcsanád Község Képviselő-testülete Harsányi Zsolt Érsekcsanád, Dózsa György út 171. szám alatti lakos lakossági áteresz építéséhez nyújtandó önkormányzati támogatás iránt beadott kérelmét elutasítja. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 4 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

97/2018. (III.28.) Kt. sz. határozat

 

Harsányi Zsolt lakossági áteresz építéséhez nyújtandó önkormányzati támogatás iránt beadott kérelme

 

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete Harsányi Zsolt Érsekcsanád, Dózsa György út 171. szám alatti lakos lakossági áteresz építéséhez nyújtandó önkormányzati támogatás iránt beadott kérelmét elutasítja.

 

Intézkedést nem igényel

 

dr.Juhász Péter jegyző: Zsolt, az átereszek takarítását tudod vállalni?

 

Harsányi Zsolt lakos: Igen, tudom vállalni.

 

Felső Róbert polgármester: Rendben. Beérkezett egy másik kérelem Hegedűs Andráséktól, akit megkérek, mondja el, hogy mit is szeretnének csinálni.

 

Hegedűs András lakos: Köszönöm a lehetőséget, hogy itt lehetek. A Deák Ferenc utca 10. szám előtti ingatlan domborzatát szeretnénk megváltoztatni. Amikor beállunk a ház elé az autóval, akkor nagyon be vagyunk szorulva, és nehezen tudunk például babakocsival közlekedni. Többször előfordul az is, hogy ha nem pontosan középen állunk meg, akkor belenyitjuk az ajtót a domboldalba. Mindezek miatt szeretnénk lejjebb hozni a dombot és a bejárót megszélesíteni.

 

Felső Róbert polgármester: Két dolog van, ami fontos. Az egyik az árok, hogy az ne sérüljön, a másik pedig, hogy remélhetőleg nincs közmű azon a részen. Erre nagyon kellene figyelni.

 

dr.Juhász Péter jegyző: A határozatba írjuk bele, hogy a képviselő-testület a közműveket és a csapadékvíz-elvezető árkot nem érintő közterület rendezéshez járul hozzá.

 

Felső Róbert polgármester: Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, a határozati javaslat: Érsekcsanád Község Képviselő-testülete Hegedűs András Érsekcsanád, Deák Ferenc utca 10. szám alatti lakos kérelmére hozzájárul az Érsekcsanád, Deák Ferenc utca 10. szám alatti ingatlan (383/2 hrsz.) előtti - közműveket és a csapadékvíz-elvezető árkot nem érintő - közterület rendezéséhez. Aki a határozatai javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

A képviselő-testület 4 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

98/2018. (III.28.) Kt. sz. határozat

 

Hegedűs András közterület rendezésére irányuló kérelme

 

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete Hegedűs András Érsekcsanád, Deák Ferenc utca 10. szám alatti lakos kérelmére hozzájárul az Érsekcsanád, Deák Ferenc utca 10. szám alatti ingatlan (383/2 hrsz.) előtti - közműveket és a csapadékvíz-elvezető árkot nem érintő - közterület rendezéséhez.

 

Intézkedést nem igényel

 

Felső Róbert polgármester: A következő kérelem Rigó Erzsébettől érkezett. A határozati javaslat: Érsekcsanád Község Képviselő-testülete a Rigó Erzsébet Érsekcsanád, Petőfi Sándor utca 26. szám alatti lakos által - településkép védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció iránt - benyújtott kérelemben foglaltakat tudomásul veszi és a kérelembe leírt változtatást megfelelőnek tartja. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 4 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

99/2018. (III.28.) Kt. sz. határozat

 

Rigó Erzsébet kérelmével kapcsolatos döntés

 

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete az Rigó Erzsébet Érsekcsanád, Petőfi Sándor utca 26. szám alatti lakos által - településkép védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció iránt - benyújtott kérelemben foglaltakat tudomásul veszi és a kérelembe leírt változtatást megfelelőnek tartja.

 

Intézkedést nem igényel

 

Felső Róbert polgármester: Kiküldtem mindenkinek a szünidei gyermekétkezésről szóló megállapodást, amely nem jó, így újat kell kötni. Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, a határozati javaslat: Érsekcsanád Község Képviselő-testülete tudomásul veszi és egyetért azzal, hogy a polgármester  a bemutatott vállalkozási szerződést megkösse  a Baráth és Társai KFT-vel (6347 Érsekcsanád, Dózsa György út 76.), a kötelező önkormányzati feladatként ellátandó, rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének  lebonyolítására. Aki a határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze!

 

A képviselő-testület 4 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül az alábbi határozatot hozta:

 

100/2018. (III.28.) Kt. sz. határozat

 

Vállalkozói szerződés kötése a szünidei étkeztetés megvalósítására

 

Érsekcsanád Község Képviselő-testülete tudomásul veszi és egyetért azzal, hogy a polgármester  a bemutatott vállalkozási szerződést megkösse  a Baráth és Társai KFT-vel (6347 Érsekcsanád, Dózsa György út 76.), a kötelező önkormányzati feladatként ellátandó, rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének  lebonyolítására.

 

Felelős: polgármester

 

Határidő: 8 nap

 

Felső Róbert polgármester: Tegnap megjelent a Magyar Közlönyben, hogy forrást biztosítottak a bölcsőde pályázatra. Ez azt jelenti, hogy hamarosan kiírásra kerülnek a bölcsőde építésével kapcsolatos pályázatok. Kérdés, hogy milyen úton induljunk el. Bölcsődét nem szerencsés más épülettel egy funkcióba rakni. Három helyet látok, ami szóba jöhetne. Az egyik az óvodával szemben lévő terület, úgy tudom az a B.Szabó Dezsőéké. A másik a Kiss-Torma Márton kertje, a harmadik pedig a Hunyadi János utcában lévő Ivity ház.

 

Takácsné Kellner Mária: Az Ivity ház jónak tűnik, a Kiss-Tormáék kertje nagyon vizes. Meg lehet kérdezni a B.Szabóékat is.

 

Veszteg Zsoltalpolgármester: Nem véletlenül nem épült még ott ház a Kiss-Tormáék háza mögötti részen a Zrínyi Miklós utcában. Egy ötlet lehet a jelenlegi védőnői épület lebontása, egy új épület építése, amelynek az egyik fele lenne a védőnői szolgálat, a másik pedig a bölcsőde.

 

Felső Róbert polgármester: Azért nem szereti az ÁNTSZ a bölcsődét sem az óvodával, sem más intézménnyel összerakni, mert teljesen mások az elvárások.

 

Veszteg Zsoltalpolgármester: Az ésszerűséget nézve az óvoda udvarát javasolnám a bölcsődei épületnek, mert nem hiszem, hogy sok bölcsődés gyermek lesz a faluban.

 

dr.Juhász Péter jegyző: Eddig két fő jelentkezett, a későbbiekben még lehet, hogy lesz kettő vagy három. Erre létrehozunk egy intézményt, ahol legalább két fő dolgozik, így ez biztos ráfizetés. Lehet, hogy el kellene gondolkodni más megoldáson is, mert nekünk megszerveznünk kell a bölcsődei ellátást. Van egyéb lehetőségünk is.

 

Takácsné Kellner Mária képviselő: Mire gondolsz?

 

dr.Juhász Péter jegyző: Családi bölcsőde vagy megállapodunk más önkormányzattal.

 

Felső Róbert polgármester: A családi bölcsődével egy probléma van, hogy senki nem jött. A másik lehetőségnél attól tartok, hogy például Sükösdön a mini bölcsődében lehet, hogy egy évig tudnak helyet adni két gyermeknek, viszont lehet, hogy a következő évben már nem kötnek velünk megállapodást. Most adnak bölcsőde építésére pénzt. Ezt vagy most megépítjük, vagy nem építjük meg. Amennyiben kevés gyermek lesz Érsekcsanádon, akkor mi is felvehetünk még Bajáról is gyermekeket. A szülők egyébként akkor fognak úgy dönteni, hogy bölcsődébe adják a gyermeküket, ha itt van a bölcsőde.

 

Felső Róbert polgármester: Van-e valakinek kérdése, hozzászólása? Amennyiben nincs, köszönöm mindenkinek a munkát, a rendkívüli nyilvános ülést bezárom.

Share