Get Adobe Flash player

Túléltük - bár nem volt egyszerű

December közepén érkezett a hír, hogy az önkormányzatunk 3,1 millió forint rendkívüli támogatást nyert el a kifizetetlen számláinak rendezésére és az iparűzési adó túlfizetések miatti visszafizetési kényszer teljesítésére.

Nagyon vártuk ezt a támogatási döntést, mivel a gépjárműadó elvonása, a vállalkozások jelentősen visszaesett forgalma miatt több tízmilliós bevételkieséssel szembesültünk. Ezt erősítette az is, hogy számos pályázatban áll a pénzünk – közel 40 millió forint. Sajnos a pályázati elszámolások most nagyon lassan haladnak, hisz a pályázati ellenőrök is otthonról dolgoznak, és nem nagyon tudnak helyszínre jönni. Ugyanakkor rengeteg új pályázat megvalósítását kell folyamatosan megkezdenünk, amibe pénzt kell berakni – ami nincs. Sajnos a döntéshozó tavasszal nem kérdezte meg, hogy milyen olyan szerződéses kötelezettségünk van, amit fizetnünk kell. Mivel ilyen kötelezettségünk is közel 20 millió forint volt (gépkocsi vásárlás, Szabadidőpark melletti terület megvásárlása, Könyvtár pályázat önereje, illetve a pályázattal nem érintett villanyszerelési munkálatok), így nagyon rosszul esett, hogy elvonták a pénzt, ami ezeknek a forrása lett volna, ugyanakkor megtiltották, hogy a Könyvtár beruházást később fejezzük be.

A tavasszal amikor számba vettük a feladatainkat, akkor azt beszéltük meg a képviselőkkel, hogy pályázatot nem mondunk le, hanem kitaláljuk, hogy hogyan valósítsuk meg őket. Megegyeztünk, hogy nem panaszkodni fogunk, hanem dolgozunk minden erőnkkel. Ha megnézzük az eredményt, akkor véleményem szerint arra tiszta szívünkből lehetünk büszkék, hisz a legtöbb önkormányzat egy-két, maximum  három projekten dolgozott, míg nálunk (vírus és válság ellenére) idén:

-          elkészült mindhárom játszótér,

-          megkezdtük a Szabadidőpark felújítását: elkészült a lovas zsűri emelvény és tavasszal indul a közösségi pihenőhely építése,

-          megkezdtük a nemzetközi pályázatunk végrehajtását: elkészült Művelődési Házon a tetőcsere, tavasszal a napkollektorokat is kihelyezzük,

-          elkészült a Művelődési Házon a mosdó, a szakkörhelyiség, a színpad és az öltözők felújítása,

-          megkezdtük a Bogyiszlóval közös pályázatunkat: megvettük a székeket a Művelődési Házba, és tavasszal indul a szertár építése is,

-          befejeztük a Könyvtár felújítását,

-          megkezdtük a bölcsőde építését,

-          befejeztük az Akácos utca első szakaszán az aszfaltozást,

-          megkezdtük az Akácos utca-2 projektet, melyből már csak a Kossuth utcai szakasz van hátra,

-          megkezdtük az ipari terület fejlesztése-2 pályázatunk megvalósítását, jelenleg a kiviteli tervek készülnek,

-          megkezdtük a hivatal felújítási pályázatunk megvalósítását, jelenleg a kiviteli tervek készülnek.

Mindezek mellett elkészítettük a csapadékvíz-2 pályázatunkat, melynek az eredményére várunk, és tartaléklistán vagyunk a traktor adapterek beszerzése pályázatunkkal. Dolgozunk a faluközpont átalakításán, az elkerülő és a kerékpárút megépítési projekten, és a turisztikai projektünkön. Folyamatosak a tennivalók a helyi identitás pályázatunkon – jelenleg épp a Falunaptár készült el.

A napokban számoltuk össze, az elmúlt 4-5 évben, több, mint egy milliárd forint támogatás érkezett Érsekcsanádra, közel 50 projekten keresztül. Hihetetlen munka ez, főleg ilyen anyagi körülmények között.

Ugyanakkor arra is büszkék vagyunk, hogy bármilyen nehéz a gazdasági helyzetünk, akkor is kiemelten fontosnak tartjuk a civil szervezeteink támogatását. Ráadásul ők is pályáznak, amihez sokszor az önerőt az önkormányzat biztosítja. A Sportkör TAO pályázatai, a néptáncosok Csoóri Programja, az Összhang Kórus Magyar Falu Programja és LEADER pályázatai, a polgárőrség gépkocsi beszerzése, a kutyás egyesület TESCO pályázata, stb. mind-mind jól mutatja, hogy az érsekcsanádi civil szerveztek mennyire aktívak és magas színvonalon dolgoznak.

Őszintén szólva nagyon féltem az év végétől, hisz addigra minden bankszámlánkon rendeződni kell a hiánynak. Hihetetlen spórolással, számos feladat elhalasztásával és óriási logisztikai teljesítménnyel az az összefogás, amit a képviselő-testület, az intézmények és a civil szervezetek felmutattak sikert hozott. Sok helyen persze nem is értik, hogy miért siker, ha az év végén minden számlánk rendben van, de ők általában 1- pályázatot visznek és nem is tudják mit jelent ennyi folyamatot összehangolni.

Természetesen nem oldódott meg minden probléma, hisz rengeteg fizetnivalót csak áttoltunk jövőre. Azonban tapasztalat, hogy aki időt nyer – az életet nyer.

Bízunk benne, hogy mire a következő fizetni való pályázati kifizetés ideje jön, addigra vissza is érkezik valami abból a 40 millió forintból, ami más pályázatokban van kint. Akkor kifizetjük ezeket a számlákat és újra benyújtjuk az elszámolást. Azaz bármilyen nehéz is a helyzet, de lépésről lépésre haladunk előre.

Köszönöm mindenki segítségét és megértését, aki részt vett a folyamatokban, reméljük a jövő év is legalább annyi sikeres projektet hoz az életünkbe, mint az idei.

Felső Róbert

polgármester

Share