Get Adobe Flash player

Tovább szépülnek a közterületeink

Régóta foglalkozunk azzal a kérdéssel, hogy hogyan tudnánk szebbé tenni a közterületeinket. Erről folyamatosan egyeztetünk szakemberekkel is, sőt a Virágos Magyarországért verseny regionális vezetőjével is tartjuk a kapcsolatot, hogy mindenképp a verseny szempontjából is hasznos beavatkozásokat tegyünk.

Nagy probléma volt a község két végén lévő nagy területű közterület állapota. A bajai irányú kivezetésnél a Csemetekert előtti területet a csapadékvizes projektünknek köszönhetően rendezni tudtuk, azóta szemmel látható a változás. Sajnos azonban az is, hogy micsoda mennyiségű műanyag palackot dobálnak el egyesek, amelyek elrondítják a szép zöld környezetet. A község északi részén, a főúttól nyugatra levő utolsó ház utáni ingatlanunkon egész évben gyűjtöttük az árokszélek padkázásából keletkező földet, amelyet felhasználva most már egy komoly tereprendezést sikerült megoldanunk. A beavatkozásnak köszönhetően egy olyan terület jött létre, amelyet már fűnyíró kistraktorral is lehet kezelni, és amely a tavaszi fásítást követően betölti majd a földhivatali bejegyzésekben is szereplő „védősáv” funkciót. De nagyon fontos az is, hogy a Móra utca irányából érkező főút alatti vízátfolyások részére is egy vízgyűjtő tavacskát tudtunk kialakítani, mely lehúzza majd a túloldal vízfeleslegének egy részét. Meggyőződésünk, hogy a fák elültetése után ez a terület is egy nagyon szép zöld felülete lesz Érsekcsanádnak.

Elültették a növényeket a Beni tó mellett is. Tavasszal további zöldfelelület kezelés, a terület teljes karámfás körbekerítése, játszótér telepítése és a József Attila utca felől egy kis híd építése is megtörténik majd. A rengeteg szín (zöld, ezüst, kék és piros levelű, valamint fehér, sárga és piros bogyójú növények), a tó, és a barna fajátékok a község egyik ékességévé varázsolják majd a területet, amit szándékaink szerint soka szülő és kisgyermek is használ majd. Természetesen át kell gondolnunk a  Beni tavon tapasztalható horgászat kérdését is, mivel ez nem a felnőttek, hanem a gyerekek részére lesz telepítve. Nem fordulhat elő, hogy felnőttek horgásszanak itt, csak mert ide nem kell engedély, és ezért olcsóbb, mint a Kanális vagy a Duna. Számos lakótársunk jelezte is, hogy eddig ők hordtak a tóba halat, de ha azt felnőttek fogják ki és viszik haza, akkor a jövőben ők már nem fognak telepíteni.

Az ipari terület mellett levő védősávot a két évvel ezelőtti vihar miatt ki kellett vágni. A tuskók kiszedése után decemberben egy speciális tárcsa készítette elő a területet a fásításra, amely hamarosan megtörténik. A képviselő-testület 3.600 db akác csemete beszerzéséről döntött, így a Meggyfa, az Új sor  és a József Attila utcában lakókat oly sokszor zavaró nyárfa pihőcék helyett egykor majd a májusi akácillat járhatja be a környéket. Tavaszra elkészül a glóbusz melletti terület rendezése is, ahová szintén fákat fogunk ültetni.

A képviselő-testület folyamatosan foglalkozik az utcanév és egyéb információs táblák kérdésével. Mindenképp egy egyedi, Érsekcsanádra jellemző táblarendszert szeretnénk kialakítani, mely munka előkészítésébe a lakosságot is bevonjuk, és Tüske Anna személyében egy szakember koordinálja az előrehaladást. De dolgozunk a buszmegállók cseréjén is, melyre jelenleg az árajánlatot várjuk a szintén érsekcsanádi Titan-Metal Kft-től. Januárban pedig megkezdjük kidolgozni a faluközpont díszítésére vonatkozó koncepciónkat is.

Jól látszik tehát, hogy hatalmas munkát fektettünk az eddigi folyamatba, melyről szinte minden szakmai fórumon elismerően nyilatkoznak a szakemberek, zsűritagok, településfejlesztési munkatársak. Külön kiemelik, hogy a lépéseink nagyon összehangoltak, és a szándékunk szerinti végső eredményt erősítik, melyek ha a fák kihajtanak, a növények kizöldülnek, a buszmegállókat használni kezdik és az utcanév táblák tényleg információkat közvetítenek, akkor az érsekcsanádi lakosok részére is érzékelhetőek lesznek.

 

Felső Róbert

polgármester

 

Share