Get Adobe Flash player

Jó úton halad a turisztikai projekt

Ahogy fordulunk a jó idő felé, egyre nagyobb az érdeklődés a Duna parti üdülőterületünkkel kapcsolatos elképzeléseink iránt.

A napokban egyeztettem a Bajamarketing  Kft. ügyvezetőjével arról, hogy hogyan tervezik el a nyitást a Veránka szigeti szállodában. Bócsa Barnabás ügyvezető úr elmondta, hogy a bajai képviselő-testület a május végi ülésén dönt a végleges üzemeltetési szerződésről, mely az átadás minden részletét, leltárát, stb. is tartalmazza majd. Júniusban szeretnék olyan állapotba hozni, hogy a Halászléfőző Népünnepélyen már fogadhassa a vendégeket. Ügyvezető úrral azt is megbeszéltük, hogy önkormányzatunk miben tud segíteni, így az együttműködésünk töretlen lesz.

A Duna partján jól halad a másik panzió építése is. Már a vízről is látszik a cégtábla: Duna-Dráva Vendégház. A cégvezetőkkel gyakran egyeztetünk, a napokban tervezik a teljes befejezést és a működési engedély beszerzésének indítását, s remélhetőleg az iskolai szünet kezdete után nyitni is tudnak. Nagyszerű ötlet volt a részükről, hogy a korábbi tetőteraszt kibővítették a Duna felé, hisz ahogy a naplemente gyönyörű kilátást biztosít onnan a Dunára.

Szépen halad a panzió melletti kávézó felújítása is. Az itteni cégvezető elmondta, hogy csak akkor nyit ki, ha a teljes átépítés megvan, így a nyitás itt még nem jelezhető előre pontosan.

A Brachinger öbölbe tervezett kempingünkkel kapcsolatban szinte hetente van megbeszélésünk. A megyei önkormányzat turisztikai cége teljes mellszélességgel támogatja az ügyet. Csáki Béla ügyvezető úrral és kollégáival több egyeztetést is folytattunk már arról, hogy hogyan lehetne ezt a megyei turisztikai rendszerbe kapcsolni, illetve milyen pályázati struktúrába lehet majd beépíteni. Voltunk Budapesten is tárgyalni egy nagyon fontos kempinges és karaván autós turisztikai egyesület vezetőivel, akik elmondták, hogy mire kell figyelnünk, mit igényelnek a kemping használói. A megbeszélésünk óta tőlük is szinte naponta kaptam e-maileket, ami azt mutatja, hogy tényleg segíteni akarnak, és rengeteg jó ötletük van.

Voltam az országban több kempingben is, hogy megnézzem, és érdeklődjek az előírásokról, hisz nem csak a vendégeknek, hanem a hatóságoknak is meg kell majd felelni. Celldömölkön egy nagyon jó megoldást láttam arra, hogy hogyan oldható meg az árterület és a Natura 2000-es területi besorolás azon problémája, hogy ilyen területre nem lehet építési engedélyt kérni, és mi van, ha jön az árvíz. Ma már nagyszerű mobil lakásokat gyártanak ugyanis a kempingekbe, amelyek a pályázatokon elszámolhatóak lennének, és megoldanák a kötelező részek (mosdó, wc, szolgálati iroda) kérdését, valamint azt is, hogy a kempingezők jelentős része nem lakókocsival érkezik és nem akar sátrazni. Ezek a mobil lakások mindennel felszerelt egységek, melyek elé Celldömölkön még fateraszt is kihelyeztek.

A pályázat tehát több oldalról is áll össze, bár még rengeteg tárgyalás vár rám ezügyben, hisz határon átnyúló projektet kell kiépíteni. Emiatt Ausztriában és Németországban is fogok tárgyalni a néptánccsoport német útja során, így a két dolgot összekötve az utat még hasznosabbá tehetem.

Június hónapban az érdeklődőknek egy lakossági fórumot tartunk, ahol mindenki ötletére, kérdésére kíváncsiak vagyunk. A fórum ideje 2019. június 25., kedd 17.30 óra, helye a Polgármesteri Hivatal. Várunk minden érdeklődőt! Ne feledjük – ez a projekt Érsekcsanád jövőjét hosszútávon meghatározza majd.

 

Felső Róbert

polgármester

Share