Get Adobe Flash player

Elkészült a Könyvtár épület felújítása

November 20-án készre jelentette a kivitelező és átadásra is került a Könyvtár felújítására és bővítésére vonatkozó pályázatunk. A zártkapus átadáson részt vett Vedelek Norbert a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, és Ramháb Mária a Bács-Kiskun Megyei Kecskeméti katona József Könyvtár igazgató asszonya.

A visszajelzések fantasztikusak, hisz miközben az épület védett homlokzata a felújítás során megtarthatta díszes motívumait, ezáltal az épület külső képe a régi hangulatot idézi, a belső könyvtári tér pedig színes, fiatalos, lendületes. Az egyik részvevő el is mondta, hogy aki kívülről megcsodálja az épületet, az nem is sejti, hogy milyen csoda várja bent.

Természetesen az épület teljes külső része megújult, így a 2. sz. háziorvosi rendelő része is szigetelve és festve lett, illetve az itteni fűtésrendszert is korszerűsítettük.  Ugyanakkor a jövő évben tervezzük a Magyar Falu Program keretében a háziorvosi rész belső teljes felújítását és egy komoly eszközfejlesztést is.

A felújított épület Érsekcsanád egyik legrégebbi, legszebb és a legjobban látogatott közintézménye. Nem csak fontos szolgáltatásokat nyújt, hanem a település képéhez is hozzájárul, és a községről készülő reklám anyagokban is biztosan mindig ott lesz a róla készült fénykép. Nagy szerepet szánunk neki a Virágos Magyarország Versenyen is, melynek a terveink szerint egy-két éven belül az egyik csúcspontja lesz. Megkezdtük az előtte lévő kert átalakítását, ahová számos virágot, cserjét és fát, valamint utcabútorokat, díszítő elemeket szeretnénk kihelyezni. Mivel a hivatal épülete is felújításra kerül, és az itteni előkert is megújul, így a két középület nagyban hozzájárulhat a településközpont hangsúlyozásához.

Köszönöm valamennyi részvevő támogató segítségét. A tervezőnek, hogy ekkora gondot fordított a régi homlokzat megőrzésére, de közben az újszerű belső tér kialakítására is. A kivitelezőnek, hogy szintén teljes erővel törekedett a tervezői cél elérésére. Az itt lévő szolgáltatások ellátóira, akik az  átépítés alatt is folyamatosan dolgoztak, ráadásul egy kicsit „összezárva”.  Köszönöm a lakosságnak is a kitartást, hisz sokszor az építkezés közben kellett megközelíteni a háziorvost, vagy a könyvtárosokat. Külön köszönet illeti országgyűlési képviselőnket Zsigó Róbert államtitkár urat, aki 2016. óta megkülönböztetett figyelemmel követi ezt a projektet, és amikor egy kis elakadásunk volt, akkor egyből segített. A megyei könyvtár igazgató asszonya pedig végig mellettünk állt, amiért szintén a hála szavait tudom felé tolmácsolni.

Igazgató asszony az átadáson a következőt mondta el“a mostani egy igen nagy kitartást igénylő projekt volt. A megyében túl vagyunk a 100. könyvtár átadásán, de ennyi háttérmunkát talán egyik esetben sem végeztünk el. Ennek köszönhetően valóban az készült el, amit ide megálmodtak. Pontosan ilyen egy mai modern könyvtár, ami információs pont és közösségi hely is egyben” . Azt hiszem ez tökéletesen összefoglalja azt a rengeteg munkát, amit ebbe a projektbe raktunk, és azt is, hogy az eredménnyel mennyire elégedettek lehetünk. Mert egy biztos: a környék leggyönyörűbb, nagyvárosi színvonalú könyvtára működik Érsekcsanádon. Használják bátran, legyenek – legyünk büszkék rá!

Felső Róbert

polgármester

Share