Get Adobe Flash player

Kiválóan minősült az Érsekcsanádi Bazsarózsa Néptáncegyüttes

2019. június 22-én a bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Központ adott helyet a Hagyományőrző Együttesek Bemutató Színpada és Minősítése című rendezvénynek az elmúlt szombaton. A minősítésen kilenc együttes 300-400 táncosa lépett fel. A Tóth-Mihó Erika és Tóth Zoltán vezette Érsekcsanádi Bazsarózsa néptáncegyüttes 30 percben a "Csanádi lakodalmas" koreográfiát mutatta be. Kísért az Iszkába zenekar Wolfart László vezetésével és a Pántlika zenekar Magdali Anna énekessel.

A zsűri tagjai voltak: Sztanó Hedvig és Kökény Richárd, mindketten a Magyar Állami Népi Együttes örökös tagjai, Dr. Balázs Kovács Sándor néprajzkutató, muzeológus, történész, Varga Sándor az MTA Zenetudományi Intézet munkatársa és Héra Éva, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség elnöke, akinek a nap végén tett értékeléséből idézünk:

".... és akkor bekövetkezett a következő váltás - talán a harmadik korszak lehet, - amikor már egy új korosztály, egy egészen más szemlélettel nyúlt ehhez a hagyományanyaghoz. A régi színpadi és koreográfiai formák már nem voltak olyan korszerűek, és a fiatalok mást is igényeltek már, mint a kötött koreográfiák újratanulását. Egy ideig párhuzamosan élt egymás mellett az együttesek színpadi hagyománya, ahol már nem az élő hagyományt vitték színpadra, hanem a saját színpadi koreográfiai örökségüket tanították be új és új korosztályoknak, és él az a szellem, hogy fiatalok odamennek, kutatnak, utánanéznek, ahogy mondják átértelmeznek, és egy másfajta szemléletű élő produkciót csinálnak. Most úgy látom, hogy háromféle szemlélet egyszerre jelenik meg. Úgy fogalmaztam meg a múltkor, hogy a hagyományőrző mozgalomnak most éljük meg a rendszerváltását, amikor egy teljesen más korosztály, teljesen más funkcióban, hozzáértő szakmai vezetéssel kell, hogy ehhez az anyaghoz nyúljon, és ezt adja tovább. De mi azt is mondjuk, hogy nem attól vagy hagyományőrző, hogy népi táncot jársz, nem attól vagy hagyományőrző, hogy többféle korosztály vesz részt a munkába, hanem attól is hagyományőrző vagy, és ez a legtöbb, amit tehetsz ezért a kultúráért, hogy azt a hagyományt nem csak a színpadon viszed tovább, hanem a maga teljességében próbálod az életmód részévé tenni és átörökíteni az újabbnál újabb korosztályoknak."

"...Érsekcsanád is volt, amikor volt minősítőn, azután eltüntetek. Most egyszer csak megjelentetek, és fantasztikus volt. 146 ponttal kiválóan minősültetek."

Az Érsekcsanádi Bazsarózsa Néptáncegyüttes mellett a Bagi Muharay Népi Együttes, a Nemesnádudvari Német Nemzetiségi Hagyományőrző Tánccsoport és a Hőgyészi Székely Kör Bokréta Néptánccsoportja kapta a legjobb minősítést.

Gratulálunk!

Fotók: Geiger Zoltán

 

 

Share